WEB DESIGN SOFTWARE
for creating templates for JOOMLA
and themes for WORDPRESS


ctd_sign_transparency_215

Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Prilikom fotografisanja objekata koji su velikih dimenzija ili pak objekata koji su nam blizu dolazi do deformacija njihovog izgleda na fotografiji. Ove deformacije su posledica nesafršenosti objektiva pomoću…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom
  • Prvo odredite veličinu slike. U našem slučaju to će biti standardni mali format 12,7x8,9 cm u 300 dpi. Dakle, idemo na file - new i upišete definisane vrednosti.
  • Zatim…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Prilikom prezentacije ove knjige dok je još bila samo u elektronskoj formi često su mi postavljali pitanje:”Kako si uspeo da prikažeš izgled ekrana”? Postoje i specijalni programi za…
  Opširnije...
Početna Video Uvod u digitalni video Kakve vrste montaže postoje?

Kakve vrste montaže postoje?


U vreme pre nego što su se u filmskoj (ili “elektronskoj video”) produkciji pojavili računari montaža je bila vrlo dugačak, zamoran i pipav posao. Ukoliko bi se napravila greška to bi stvaralo ogromne probleme jer su se greške teško ili nikako ispravljale. Prilikom montaže filmska traka se bukvalno sekla a zatim lepila. Ukoliko je bilo potrebno napraviti sekvencu u kojoj se smenjuju tri kadra (A, B, C) bilo je potrebno prvo pronaći sve snimljene kadrove i njihove dublove koji su snimani “za svaki slučaj” (ako nešto krene loše) a zatim ih iseći makazama. Na mestu gde se kadar “A” završava počinje kadar “B” i na tom mestu se vrši lepljenje trake. Isti postupak je i sa kadrovima “B” i “C”. Kako se jedna sekunda filma sastoji od 24 sličice filma (eng “frame”) jasno je da je postupak traženja pravog mesta za sečenje jako naporan. Ukoliko montažer primeti da je napravio grešku on je morao da je locira, iseče makazama, pronađe dubl snimak (ako odgovarajući postoji), da ga nadoda na traku, zalepi na mestu dodavanja i zalepi na mestu gde se ubačeni kadar završava. Ovakav postupak je sekvencijalan-linearan, pa otuda i ime – linearna montaža. Ukoliko se primeti neka greška i želite da je ispravite to je prilično mučan proces i zato je ovde posebno važilo „krojačko“ pravilo tri puta meri jednom seci.. Sličan postupak zadržan je i u elektronskoj montaži. Olakšanje se svelo na izbacivanje sečenja makazama i lepljenje ali je postupak sada imao gubitak u kvalitetu, jer se prilikom montiranja rezultat snimao na novu traku a prilikom snimanja kopija je uvek bila manjeg kvaliteta od originala. Taj gubitak kvaliteta prilikom presnimavanja često se nazivao “generacijski gubitak”. Znam da ovaj proces deluje arhaično i bespotrebno komplikovan ali čak i danas postoje linearne video montaže. To su uglavnom vrlo robusne i izdržljive sprave (obično) zasnovane na Beta SP standardu. Velike softverske kuće uglavnom nisu videle svrhu u pravljenju programa koji bi radili na ovom, linearnom principu rada. Programi koji su nastali a koji su preuzeli ovaj način rada uglavnom su plod individualaca i često su besplatni i mogu se “skinuti” sa interneta bez ikakve nadoknade autoru programa. Prava legenda među takvim programima je Virtual Dub (možete ga naći na http://www.virtualdub.org). Sa druge strane, softverske kuće su videle pravu priliku u pravljenju druge vrste programa koje koriste mnogo moćniji i komforniji pristup – nelinearnu montažu.

Digitalna nelinearna montaža (eng. digital non linear editing) je sistem kod koga se montažni sto (iz filmske montaže) ili REM montaža (u elektronskom video obliku) zamenjuje računarom. Proces montaže se sastoji od više faza:

 1. prebacivanje materijala iz analognog u digitalni oblik (sa filmske ili video trake u oblik fajla na računaru). Ovaj korak može biti i preskočen ako se snima kamerama najnovije generacije koji materijal direktno beleže u digitalnom obliku i snimaju ga u obliku fajla na hard disk.
 2. pregled materijala
 3. obeležavanje sadržaja
 4. biranje potrebnih scena
 5. postavljanje izabranog materijala na vremensku šinu (eng. timeline)
 6. dodeljivanje potrebnih efekata svakom pojedinačnom kadru
 7. postavljanje tranzicionih efekata između dva kadra (eng. transition – prelaz)
 8. dodavanje zvučne podloge (ako je potrebno)
 9. ispravljenje grešaka ili poboljšavanje postojećeg materijala
 
(Koraci 2,3 i 4 se koriste i kod klasičnih-analognih sistema montaže i kod digitalnih nelinearnih sistema. Razlika je u lakoći manipulisanja materijalom. Rad sa digitalnim nelinearnim sistemima je mnogo lakši i brži).

Upravo u ovom poslednjem (9.) koraku se nalazi ključna razlika između linearne i nelinearne montaže. Kod linearne montaže postupak je strogo pravolinijski i mala je mogućnost lake ispravke ako do greške dođe. Kod nelinearne montaže mnogo je veća sloboda rada jer postoji i praktično neograničena mogućnost obrade materijala i “iz sredine” a ukoliko primetimo grešku ispravka se vrši jednostavnim pokretom miša, bez sečenja, lepljenja i traženja dobrog dubla kao što je bio slučaj kod filmske montaže odnosno bez gubljenja kvaliteta kao što je bio slučaj kod elektronske montaže. Engleski nazivza nelinearnu montažu je nonlinear editing pa se često u literaturi nalazi skraćenica NLE.

Postoji puno programa koji se bave nelinearnom digitalnom montažom. Cene tih programa se kreću od 10 € do 1.000.000,00 € (najbolji pa time i najskuplji sistemi za digitalnu nelinernu montažu se prave kao komplet specijalnog hardvera i softvera koji mogu da rade isključivo u toj kombinaciji) pa je logično da su im i mogućnosti različite. Dominantan trend kod nas (ali i u svetu) je da se sa što manje para postavi digitalni studio. Dakle, svestan sam razlike u ceni studija u kućnoj i profesionalnoj izvedbi ali to nije razlog da odustanete, čak naprotiv.

Jedan od najpopularnijih programa a ima odličan odnos mogućnosti i cene (govorimo o profesionalnim korisnicima kojima je potreban vrhunski alat) je svakako Adobe Premiere. Ovaj softverski paket omogućava da lako i relativno brzo izvedu svi koraci koji su ovde nabrojani.

alt

Na slici se vidi izgled radnog ekrana prilikom rada u programu Adobe Premiere 6.0. Na vremenskoj šini su poređani video inserti a ispod njih se nalazi kompletna montaža zvuka.
 

Dodaj komentar


Bezbedonosni kod
Osveži

pretraga
GTranslate
Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi