WEB DESIGN SOFTWARE
for creating templates for JOOMLA
and themes for WORDPRESS


ctd_sign_transparency_215

Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom
  Do sada ste već prošli par vežbi koje su Vam dale osećaj šta sve može da se učini pomoću Photoshopa. A sada evo recepta za koji me pitaju gde god…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Prilikom fotografisanja objekata koji su velikih dimenzija ili pak objekata koji su nam blizu dolazi do deformacija njihovog izgleda na fotografiji. Ove deformacije su posledica nesafršenosti objektiva pomoću…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom
  • Prvo odredite veličinu slike. U našem slučaju to će biti standardni mali format 12,7x8,9 cm u 300 dpi. Dakle, idemo na file - new i upišete definisane vrednosti.
  • Zatim…
  Opširnije...
Početna Video Unošenje videa „u računar“ Unošenje videa koji “nastaje na desktopu” računara

Unošenje videa koji “nastaje na desktopu” računara

(u ovom slučaju možda je bolji izraz snimanje ekrana)

Zašto sam stavio i ovu temu? Računari su se toliko odomaćili da ih možete sresti bukvalno na svakom koraku, u prodavnici, u kancelariji, u muzičkoj produkciji... Logično je onda da ih naravno ima i u video produkciji. Ako na računaru radite bilo šta što treba da prezentirate većem broju ljudi snimak sadržaja ekrana je odlično rešenje. Zašto kažem snimak sadržaja ekrana? Vrlo jednostavno ekran nećemo snimati kamkorderom već ćemo uposliti software koji će ekran snimati interno (“iznutra”)
Za ovu svrhu iskopao sam zaista fenomanalno parče besplatnog software-a pod nazivom CamStudio firme RenderSoft (nešto više možete saznati a bogami i download-ovati sa sajta http://www.camstudio.org).
Ovaj program ima dva načina snimanja. Da je izlazni fajl:

 • AVI
 • SFW (što predstavlja format pogadan za Adobe (bivša Macromedia) Flash)

Nama je naravno mnogo bitniji avi format. Međutim sada dolazimo do najbitnijeg pitanja. Koji kodek da upotrebimo? Koliko god da pokušavate standardni kodeci ovde gube bitku sa specijalno napisanim kodekom za ovu svrhu a to je CamStudio Lossless Codec v1.0. Ovo je vrlo brz kodek koji zauzima relativno malo mesta. Otprilike 1min zauzme 25 MB u rezoluciji 1024 x 768 tačaka, a kvalitet snimka je vrhunski. Mana ovog kodeka je to što je on baš predviđen za snimanje dešavanja na ekranu i nije dobar za ostale namene. Druga mana je da veliki broj aplikacija namenjenih obrafi vida odbija da radi sa materijalom kodiranim na ovaj način. Da bi prevazišli tu situaciju može da koristite dva rešenja. Ako vam je potrebno samo jednostavno sečenje nepotrebnih delova videa možete to da uradite sa Virtal Dub-om. A ako imate potrebe za komplikovanijim zahvatima onda je najjednostavnije da video izkonvertujete u neku drugi format pomoću programa Super i da ga onda obrađujete u nekoj drugoj aplikaciji. Meni lično najviše odgovara da ga prebacim u MPEG-2 format a onda da ga dalje montiram u Canopus Edius-u (profesionalna aplikacija koja ima svoju cenu). Zanimljivo je da dok sam isprobavao razne formate došao sam do prilično čudne kombinacije MPEG-2 formata ali u rezoluciji ekrana 1024x768 koja (gle,gle) bez ikakvih problema radi i u Canopus Edius-u.
Televizijski emitisioni standardi (eng. TV broadcast standard)

U svetu se u koriste tri tv video standarda (u ovu podelu nisu uključeni novi HDTV, HD i HDV standardi)

PAL (Phase Alternating Line) – Video standard koji se koristi u Zapadnoj Evropi, Australiji, Južnoj Americi i Jugoistočnoj Aziji. Rezolucija koju PAL je 720 x 576 tačaka a u jednoj sekundi slika se osveži 25 puta.

NTSC (National Television Standards Committee) – Video standard koji se koristi u Severnoj Americi, Japanu i Filipinima. Rezolucija koju PAL je 720 x 480 tačaka a u jednoj sekundi slika se osveži 30 puta.


SECAM (Sequential Couleur Avec Memoire) – Više sličnih video standarda koji se koriste u Francuskoj, Rusiji, Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji.

* Prilikom opisa ovih standarda koristio sam jako pojednostavljenje jer je stvaran opis ovih standarda veoma kompleksan i daleko prevazilazi potrebe ove knjige.

Poslednje ažurirano (sreda, 17 jun 2009 10:46)

 

Dodaj komentar


Bezbedonosni kod
Osveži

pretraga
GTranslate
Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi

safewell kasa cilingir

safewell kasa

budget kasa

oto cilingir

etiler cilingir