Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Digitalna foto mašina Agfa D-Lab. 1
(Verzija BASIC)

Cena: 8500€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...

Foto mašina Agfa MSC 101d

Cena: 4500€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Početna Video Unošenje videa „u računar“ Konvertovanje AVI fajla u MPEG (-1 ili 2) format

Konvertovanje AVI fajla u MPEG (-1 ili 2) format (ili jednostavnije rečeno “nešto u nešto” jer ovaj program konvertuje veliki broj video formata)


Postoji dosta programa koji se bave konverzijom fajlova. Velik broj tih programa konvertuje samo iz jednog formata u drugu (opet specifičnu) vrstu formata. Takvi programi uglavnom služe da bi podržali neki “stand allone” uređaj ili neki uređaj sličan “Apple iPod-u”. Druga grupa programa radi konverzije različitih formata u opet različite formate. Ovi programi su mnogo fleksibilniji i moćniji. Velik broj programa tog tipa su komercijalni. Ipak postoji i nekoliko besplatnih software-skih rešenja. Par besplatnih a dobrih konverzionih alata su imala veliku manu jer nisu imala nikakav grafički interfejs a rad iz komandne linije je totalno neprihvatljiv za ogromnu većinu korisnika. Situacija se značajno promenila kada su napisani programi koji zapravo predstavljaju grafički interfejs za pomenute konverzione programe. Po meni trenutno najbolji program za konvertovanje video formata (zapravo grafički interfejs koji objedinjuje tri moćna programa za konverziju) je program firme eRightSoft, pod sugestivnim imenom SUPER. Oni se inače hvale da njihov program radi ono što ni mnogi programi koji se prodaju za velike novce nisu kadri da urade. A samo da znate da su u pravu.
Program poseduje izuzetno jednostavan grafički interfejs koji vas navodi šta treba da radite. Dovoljno je da znate kakav izlazni format vam je potreban pa da sa par klikova mišem uspešno izvršite konverziju. Da se ipak nebi sve svelo na priču evo kratkog uputstva za konvertovanje AVI u MPEG-2 format.

alt

 1. U polju – Select the Output Container – izaberite mpg (Mpeg II)
 2. U polju – Select the Output Video Codec – izaberite – MPEG – II
 3. U polju – Select the Output Audio Codec – izaberite – mp2

  Sada ostaje da se pobliže odrede parametri izlaznog mpg2 fajla. Nemojte se uplašiti od broja opcija, jednom kada shvatite biće lako...
   
 4. Ako želite pravi fajl u MPEG-2 formatu u punoj DVD rezoluciji birate 720 x 576 što će automatski promeniti i
 5. Aspect ratio u 5:4
 6. Frame/Sec izaberete 25 jer je standard za PAL koji se koristi u Evropi
 7. Bitrate je malo škakljivo pitanje. Za sasvim dobar kvalitet stavite 6000. Ukoliko želite da “nagurate” više materijala na DVD možete ići do 4000 što je minimalno za iole neki prihvatljiv kvalitet, a ukoliko želite nešto najbolje mouće stavite 8000 jer preko toga nećete videti razliku u kvalitetu.

  Kad ste sve ovo napravili za video ostaje još samo par parametara za audio. Najstandardnija podešavanja su:
   
 8. Sampling Freq – 48000,
 9. Channels – 2,
 10. Bitrate 224.

  Naravno da kad steknete iskustvo moći ćete da se igrate sa svim parametrima i za video i za audio ali do tada ovo će vam biti dobar vodič.
   
 11. Trenutna podešavanja uvek možete da vidite u delu prozora označenog brojem 11.
 12. Sad je došlo vreme da izaberete fajl (ili fajlove) koji treba da se konvertuje u mpg2. To se može uraditi na dva načina. Ili pritisnete desno dugme miša bilo gde na površini koju zauzima prozor Super-a i izaberete opciju – Add Multimedia Files. Drugi način je još jednostavniji. Selektujete fajlove u Exploreru i samo ih prevučete na prozor Super-a.

  alt

  12 a.Ostaje da odredite gde će se konvertovani fajlovi snimati a to se radi tako što desnim dugmetom kliknete bilo gde na prozor Super-a i izaberete opciju – Specify The Output Folder Destination.
   
 13. Encode (Active Job – List Files) je poslednja faza u ovom procesu koja će pokrenuti proces konverzije. Posle nekog vremena koje zavisi od veličine fajlova koji se konvertuju posao će biti gotov a rezultat konverzije će se nalaziti u folderu koji ste izabrali u koraku br. 12 a.

Nemojte da se zbunite što će dobijeni fajlovi imati dve ekstenzije. To je samo varka. “Prva” ekstenzija je u stvari deo imena i predstavlja ekstenziju fajla koji se konvertovao u mpg2.

Poslednje ažurirano (petak, 26 jun 2009 20:08)

argaiv1298

 

Dodaj komentar


Bezbedonosni kod
Osveži

pretraga
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi