WEB DESIGN SOFTWARE
for creating templates for JOOMLA
and themes for WORDPRESS


ctd_sign_transparency_215

Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Fotografije za lična dokumenta su idealna dopunska primena digitalne mini laboratorije i digitalnog fotoaparata u kombinaciji. Fotografišete osobu, ubacite karticu u čitač, pustite Frontier-u da izradi fotografiju koja…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom
  • Prvo odredite veličinu slike. U našem slučaju to će biti standardni mali format 12,7x8,9 cm u 300 dpi. Dakle, idemo na file - new i upišete definisane vrednosti.
  • Zatim…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Često ćete imati priliku da fotografišete ljude za dokumenta ili maturantske fotografije a da nose naočare. Bez obzira kako dobro postavili bliceve uvek ćete imati refleks od blica…
  Opširnije...
Početna Video Potreban software Korištenje drugih kodeka prilikom „grebovanja“

Korištenje drugih kodeka prilikom „grebovanja“


Iako se prilikom rada sa digitalnim videom uglavnom oslanjamo na AVI DV kodek koji je “prirodni“ kodek za kvalitetno „grebovanje“ od vremena kada se firewire odomaćio na tržištu a hard diskovi prešli na 7200 obrtaja u minuti, postoje ipak situacije kad bi ipak trebalo koristiti neke duge kodeke.

Recimo da snimamo video spot i koristimo „green screen“ a kasnije ćemo u postprodukciji dodavati pozadinu i specijalne efekte. Prilikom kasnije obrade u nekom od programa za postprodukciju čak i mali artiefekti koje stvara AVI DV format će komplikovati rad sa uklapanjem snimljenog videa i kompjuterski generisane slike. U ovom slučaju najpametnije je koristi nekompresovani (uncompressed video) ili neki kodek koji radi bez gubitaka tzv. „losslles codec“. Za takve slučajeve možete se osloniti na nekoliko kodeka:


Huffyuv Lossless Video Codec
 
http://www.neuron2.net/www.math.berkeley.edu/benrg/huffyuv.html

Besplatan kodek, uobičajeno rešenje čak i za slabije mašine ali fajlovi su stvarno ogromni.

 
Alparysoft Lossless Video Codec


http://www.alparysoft.com/products.php?id=8&item=35

Ovaj kodek je besplatan ali zahteva registraciju koja se obavlja on-line na sajtu.

 
Fast Codec
 

http://videosoft.org/downloads/
Takođe besplatan, nije potrebna registracija.

 
 
Konačan zaključak predhodne priče je sledeći:
 

U najvećem broju slučajeva „najpametniji“ način za digitalizaciju je da koristite AVI DV kodek koji zatim možete kompresujete u format koji je potreban. Minut videa kodiran u AVI DV formatu zauzima 210MB prostora na hard disku.

 

Ukoliko kvalitet nije najbitniji možete da digitalizujete direktno u MPEG-2. Minut videa iznosi (u zavisnosti od parametara) od 45MB do 65MB. Ovakav fajl možete da koristite u programima za DVD autorizaciju bez rekompresije.

 

Još jedno „međurešenje“ je korištenje MJPG kodeka. U zavisnosti od parametara minut videa zauzima između 45-250 MB. Ovaj kodek koriste uglavnom korisnici koji nemaju software i/ili hardware da vrše snimanje direktno u MPEG-2. Jedna od mogućih primena ovog formata je snimanje emisija sa tv-a koje ćete odgledati kasnije. Za tako nešto zadovoljava i osrednji kvalitet koji neće zauzeti previše mesta. Posle odgledane emisije fajl ćete obrisati. Da bi ovakav video fajl koristili u programu za kreiranje DVD-a mora se izvršiti rekompresija u MPEG-2.

Ako ste baš u nestašici sa mestom na hard disku a nemate pretenzija na super kvalitet videa možete da „grebujete“ direktno u neki od MPEG 4 formata. Naravno najpoznatiji predstavnici su DIVX i XVID. Minut ovakvog videa zauzima od 8MB do 30MB.

Ukoliko je potreban apsolutno savršen kvalitet videa bez obzira na veličinu fajla koristite nekompresovani AVI ili AVI kodiran sa nekim od lossless kodeka. Pripremite se na ogromne fajlove. Minut videa u lossless kodecima bude i 600MB a kod nekompresovanog videa i neverovatnih 2100MB. Ovo je zaista bespotrebno rasipanje resursa i jedino opravdanje bio bi kasniji rad u kompozing programima. (recimo Adobe After Efects) gde se u kasnijem radu vrši uklapanje više video signala pa je potrebno imati apsolutno najkvalitetniji mogući video kako bi se izbegla degradacija kvaliteta izlaznog video signala posle nekog od procesa “mešanja” videa.

Poslednje ažurirano (ponedeljak, 18 maj 2009 12:51)

 

Dodaj komentar


Bezbedonosni kod
Osveži

pretraga
GTranslate
Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi

safewell kasa cilingir

safewell kasa

budget kasa

oto cilingir

etiler cilingir