WEB DESIGN SOFTWARE
for creating templates for JOOMLA
and themes for WORDPRESS


ctd_sign_transparency_215

Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Prilikom fotografisanja objekata koji su velikih dimenzija ili pak objekata koji su nam blizu dolazi do deformacija njihovog izgleda na fotografiji. Ove deformacije su posledica nesafršenosti objektiva pomoću…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Fotografije za lična dokumenta su idealna dopunska primena digitalne mini laboratorije i digitalnog fotoaparata u kombinaciji. Fotografišete osobu, ubacite karticu u čitač, pustite Frontier-u da izradi fotografiju koja…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom
  • Prvo odredite veličinu slike. U našem slučaju to će biti standardni mali format 12,7x8,9 cm u 300 dpi. Dakle, idemo na file - new i upišete definisane vrednosti.
  • Zatim…
  Opširnije...
Početna Video Potreban software

Potreban software

Šta je minimalno potrebno od softvera


Ovde dolazimo do ogromnih razlika u potrebnoj opremi i u njenoj ceni. Svaki korisnik mora da se “nađe” gde pripada:
 • Kućni video hobista
 • Digitalni video studio
 • Televizija

Poslednje ažurirano (ponedeljak, 18 maj 2009 12:47)

 

Kućni video hobista

Digitalna tehnologija je jako pojeftinila a time i približila video tehnologiju običnim ljudima. Da bi neko učestvovao u igri zvani kućni  video pored očigledne potreba za posedovanjem hardvera u koji spadaju kamkorder i računar potreban je i neki software. Ako ste ponosni vlasnik Windows XP sistema to znači da i potpuno besplatno imate i Microsoft Windows Movie Maker 2. To je mali program koji će vam pomoći u vašim prvi video koracima. Ako ste kupovali neku FireWire karticu vrlo verovatno ste uz nju dobili i neki jeftiniji program koji “ide” u paketu sa karticom, obično je to Ulead VideoStudio u oslabljenoj SE verziji. Takvi programi će omogućiti da uradite “kepčuring” videa, da ga isečete, dodate tranzicije i natpise i to bi bilo to. Ako je u pitanju neki kratki video onda će obaviti posao. Neće biti brzo, neće biti baš sofisticirano ali za svoju namenu (i cenu) to će biti sasvim OK. Kad u taj kućni studio dodate i potpuno besplatne alate koje sam kasnije u tekstu nabrojao evo nama radionice za pravljenje pristojnih zapisa sa letovanja ili dečjih rodjendana.

Poslednje ažurirano (utorak, 23 jun 2009 21:04)

 

Digitalni video studio

Nekada da bi ste bili nezavisna video produkcija bilo je potrebno da prodate veliku kuću u dobrom delu grada. Sada se to promenilo.... Dovoljna je i manja kuća. Šalim se naravno. Ali, vrhunski software je u svakom slučaju neophodan. Znači software za nelinearnu montažu je ono u čemu ćete provoditi najviše vremena pa se odlučite šta je to što vama lično najviše odgovara. Izbor se u stvari svodi na : Adobe Premiere Pro CS4 http://www.adobe.com/products/premiere Apple Final Cut Pro HD (samo na Apple računarima) http://www.apple.com/finalcutstudio/finalcutpro/ Avid Media Composer Nitrix http://www.avid.com/products/Media-Composer-Nitris-DX/index.asp Grass Valey (bivši Canopus) Edius http://desktop.grassvalley.com/products/EDIUS/index.php Sony Vegas + DVD Production www.sonymediasoftware.com/products/vegasfamily.asp   Svi ovi paketi su dobri i odlično će odraditi posao. Vaš izbor će u zavisnosti od hardvera koji imate i od posla koji želite da radite će verovatno biti baš neki od ovih paketa. P.S. U mom studiu koristim karticu Canopus DV Strom 2 Pro. Uz karticu dolazi i izuzetan software Edius. Pre toga sam koristio Matrox RT 2500 i Adobe Premiere 6.5 koji je u svakom slučaju izvrstan paket ali usled odlične saradnje Canopusovog hardvera i software-a kompletno sam prešao na Edius i nisam se pokajao.

Poslednje ažurirano (utorak, 23 jun 2009 21:25)

 

Televizija


Ukoliko je vaš posao vezan za televiziju (ili neku drugu ustanovu koja treba da emituje program više sati u kontinuitetu i to iz dana u dan) imate izdatak u vidu Video Play Out Servera. To je kombinacija hardvera i softvera koja uglavnom služi samo jednom cilju: da sa što manje problema “pušta” fajlove u program. Ova rečenica deluje jako jednostavno ali to uopšte nije tako. Prva stvar koja je bitna je kvalitet. Izlazni kvalitet mora da bude po određenim standardima koji podpadaju pod reč “broadcast”. Ukoliko signal nije na tom nivou kvaliteta ništa vam ne vredi. Druga bitna stvar je pouzdanost. Server mora da bude stabilan da bi bio upotrebljiv. Rad na televiziji se umnogome iskomplikovao odkad je počela digitalna era. Jedan (eventaulno 2-3 standarda) u kome su mogle da budu trake zamenjen je sa bukvalno barem dvadesetak formata u kojima mogu biti fajlovi. Ukoliko server nema mogućnost čitanja većeg broja formata on je praktički neupotrebljiv u realnom radu.

Drugi, skupi, deo softvera koji se koristi prilikom rada uglavnom jeste softver za nelinearnu montažu. Za ovo se obično koristi Adobe Premiere u nekoj od svojih verzija. Ukoliko to nije slučaj mogu se koristiti i mnogi drugi softverski paketi: Avid Media Composer, Sony Vegas, Canopus Edius itd. Ovaj softver uglavnom zavisi od kartice “domaćina” koja se nalazi u računaru. To će vam biti jasnije ako pogledate logički, Canopusov softver najbolje radi sa Canopusovim hardverom jer Canopus najbolje zna šta je i kako pravio. Ovo naravno važi i za druge proizvođače mada se recimo Matrox odlučio za drugu logiku. U prevodu, Matrox napravi karticu a zatim drajvere i plug-in-ove za Adobe Premiere i na taj način ima već široku populaciju koja zna da radi sa Premiere-om samo im još fali Matrox-ova kartica.

Pored ova dva glavna tipa softvera potrebno je da imate još puno toga u arsenalu. U daljem tekstu probaću da dam uputstva za kvalitetne a opet vrlo jeftine ili čak besplatne softvere.

 

Program za analizu tipa fajla – Gspot (Besplatan)

Program za “ripovanje” DVD-a – DVD Decrypter, DVDFAB Decrypter Express (Besplatni)

Program za ripovanje audio CD-a – CDex (Besplatan)

Program za konvertovanje iz VOB u MPG 2 fajlove – Super, MPG Streamclip (Besplatni)

Program za skraćivanje VOB fajlova – Avi Demux, Chopper XP (Besplatni)

Program za live streaming - WM encoder (potrebno ako televizija ima internet program, takođe Besplatan)

Program za autorizaciju DVD-a – DVD Flick (Besplatan)

Program za razne manipulacije na avi fajlovima – Virtual DUB, Avi Demux (Besplatni)

Poslednje ažurirano (nedelja, 14 jun 2009 15:09)

 

“Ulaznost” materijala u digitalnu video montažu

Ako bismo posmatrali digitalnu video montažu kao proizvodni sistem mogli bismo da primetimo da postoje tri tipa: zatvoreni poluotvoreni otvoreni

Poslednje ažurirano (utorak, 23 jun 2009 21:25)

 

Zatvoreni sistemi

Zatvoreni sistem je onaj gde postoji montaža koja je uposlena u studiju koji radi samostalno, bez saradnika koji donose fajlove ili trake. Prednost ovog načina je naravno da nemate potrebe da se prilagođavate drugim ljudima, njihovim običajima i što je ovde najinteresantnije drugim formatima bilo da su oni formati video fajlova ili pak formati traka. Najčešći primer ovakvih sistema su kućni video hobisti koji rade za sebe i to od materijala koji su sami i snimili ili pak profesionalne produkcije koje rade sve od početka do kraja.

Poslednje ažurirano (utorak, 23 jun 2009 21:27)

 

Poluotvoreni sistemi


Poluotvoreni sistemi su oni gde postoji potreba za video matrijalima koji nisu napravljeni unutar samog sistema. Najčešći poluotvoreni sistemi se sreću u TV stanicama. TV stanice imaju potrebe da prikupljaju materijale od recimo reklamnih agencija ili nezavisnih podukcija ali se unapred postave pravila igre. Dakle zna se koji formati kaseta su prihvatljivi i zna se koji video formati, kodeci i njihova podešavanja se prihvataju. Ako svi učesnici u takvom sistemu poštuju pravila sistem će raditi bez ikakvih problema i biće vrlo sličan zatvorenom sistemu.

Poslednje ažurirano (ponedeljak, 18 maj 2009 12:49)

 

Otvoreni sistemi


Otvoreni sistemi su oni koji često primaju različite video formate ali imaju i potrebu da sopstvenu produkciju isporučuju u većem broju različitih formata. Najčešći predstavnici otvorenih sistema su video studiji koji pružaju usluge montaže. U ovakvim studijima se dešava svašta i osoblje koje radi mora odlično da poznaje ne samo svoju opremu već i načine za prevazilaženje najrazličitijih problema kompatibilnosti. Zato se u ovakvim studijima nalaze i mnogi playeri već zaboravljenih formata i konverteri koji će poslužiti da se neka traka ipak pročita i digiatalizuje ili da se neki video fajl snimljen u egzotičnom formatu kodiran sa još egzotičnijim kodekom transformiše u nešto razumljivo za računare koji se tu nalaze. Izvrstan alat za najrazličitije konverzije je besplatni program koji super radi svoj posao i zove se baš tako, SUPER. Možete ga  skinuti sa sajta http://www.erightsoft.com/Superdc.html. U svakom slučaju spasiće vas nerviranja i pomoći da uradite posao.

Poslednje ažurirano (ponedeljak, 18 maj 2009 12:49)

 

Šta je bolje Windows, Macintosh, Linux...


Napomena! (kod izbora računara i operativnog sistema)
 

U ovoj knjizi ćemo se baviti računarima koji su zasnovani Windows operativnom sistemu. To ne znači da ne postoje drugi načini rada ali naša iskustva su najbogatija u radu sa ovom platformom. Znam da će dosta ljudi reći da su Apple-ovi računari pravi izbor kada je rad sa videom u pitanju ali verujte mi na reč, svaki računar je dobar za video ako za njim sedi prava osoba. Pošto je broj klasičnih PC računara dramatično veći nego broj vlasnika Apple računara odlučili smo se da knjiga zato i bude posvećena starom dobrom PC-u. Usput, kako je i Apple prešao na Intel platformu sve što je napisano možete koristiti i na novoj generaciji Apple računara u kojima kuca Intel-ovo srce (procesor).

 

Do skora poglavlje koje opisuje digitalni video koji se pokreće na GNU/Linux operativnim sistemima imalo je samo jedan pasus koji je glasio ovako:


Ljubiteljima (korisnicima) Linux-a moramo da se izvinimo. Iako smo pobornici Free i Open Source software-a, smatramo da i dalje ne postoji dovoljno dobar software za (polu) profesionalni rad u digitalnoj video montaži. Ovo će se naravno izmeniti i ova knjiga će se proširiti i na ta GNU/Linux rešenja u nekom novom izdanju. Do tada će korisnici Linuxa moći da se posluže ovom knjigom jer iako ne postoji pravi “veliki” software ipak postoje programi koji mogu da se pokrenu i na linux platformi ili imaju svoje pandane na njoj.

 

Iako i dalje smatram da postoji potreba da se za GNU/Linux napravi bolja video editing aplikacija ipak i GNU/Linux ima alate za rad. U posebnom poglavlju na kraju knjige ćemo se posebno baviti GNU/Linuxom i najboljim software-skim rešenjima koje trenutno postoje.

Poslednje ažurirano (ponedeljak, 18 maj 2009 12:49)

 

CODEC - i


Da bi mogli da komuniciramo sa nekom drugom osobom koristimo uglavnom verbalni način tj. jezik. Problem nastaje ako dve osobe treba da komuniciraju ali ne znaju isti jezik. Svako od nas je imao neku tragi-komičnu situaciju kada je pokušavao da sazna neku informaciju od stranca koji nije znao nijedan nama poznat jezik. U računarskom video svetu situacija je slična. Postoji ogroman broj „jezika“ pomoću kojih računari „shvataju“ video. Pošto je količina informacija potrebna da bi se opisala samo jedna sekunda videa ogromna primenjuju se različite metode sabijanja (kompresovanja) i raspakivanja (dekompresije) videa. Engleske reči COmpressor i DECompressor tvore kovanicu CODEC koja označava protokol-jezik pomoću kog računar prevodi video u digitalni oblik. Ukoliko računar koristi jedan codec da bi preveo video u digitalni oblik onda i računar na kome će se vršiti prevođenje u obrnutom smeru dakle iz digitalnog oblika u video mora da ima isti codec inače neće biti u stanju da pravilno „pročita“ o kakvom je zapisu reč.

Poslednje ažurirano (ponedeljak, 18 maj 2009 12:51)

 
pretraga
GTranslate
Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi

safewell kasa cilingir

safewell kasa

budget kasa

oto cilingir

etiler cilingir