Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Digitalna foto mašina Agfa D-Lab. 1
(Verzija BASIC)

Cena: 8500€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...

Foto mašina Agfa MSC 101d

Cena: 4500€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Početna Video Potreban hardver Preporučene računarske konfiguracije

Preporučene (konkretno) računarske konfiguracije za navedene sisteme


Preporučene (konkretno) računarske konfiguracije za navedene sisteme

Amaterski sistem - najjeftinija konfiguracija (predlog iz leta 2006. godine):
 1. Procesor -  Intel Celeron 2,6
 2. Matična ploča - Asus P5800 SE (ili ploča nekog drugog proizvođača ali da je u pitanju intelov čipset 865 ili 875 ili noviji)
 3. Hard disk - 200GB (bilo kog proizvođača)
 4. Flopi disk 3,5” - (bilo kog proizvođača)
 5. DVD snimač - NEC ND 4550A (ili bilo kog drugog proizvođača
 6. Grafička karta -  Radeon 9250 128 MB ili nVidia 6200 (bilo kog proizvođača)
 7. Memorija - DDR 400, 512 MB (raspoređenih u dva modula od 256 MB)
 8. Tastatura -  bilo kog proizvođača (lično, preferiram Logitech)
 9. Miš - bilo kog proizvođača (lično, preferiram Logitech)
 10. Kućište - bilo kog proizvođača
 11. Monitor 17”  - bilo kog proizvođača
 12. Hlađenje - 8cm ventilatori za hlađenje hard diska, grafičke kartice i izvlačenje toplote iz kućišta
Kao što vidite ovo nije ništa posebno. Jedino što sam praktički specifirao je matična ploča koja treba da bude sa Intelovim čipsetom. Ovo je zbog toga što su Intelovi procesori dosta bolji u radu sa video materijalom od AMD-a (pa ma koliko me napadali zbog ove rečenice ja i dalje to tvrdim) iako, naravno da je rad moguć i sa AMD-ovim procesorima. Hard disk treba da je barem 200GB (1 sat snimljen u AVI DV formatu zauzima nešto malo manje od 15GB prostora) i da mu je brzina barem 7200 rpm (rpm-obrtaja u minuti) jer treba da izdrži stalan protok od 3,5 MB u sekundi da se nebi pojavili izgubljeni frejmovi prilikom digitalizacije videa. 512 MB u današnje vreme je praktično minimum za korištenje i najobičnijih aplikacija tako da ni ovo nije neki specijalni zahtev. Snaga u 3D segmentu grafička kartice skoro da i nema nikakav uticaj na kvalitet rada u digitalnom videu. Ako se pronalazite u ovakvoj konfiguraciji trebalo bi da imate barem dobar analogni video izlaz da biste mogli da posmatrate kako će vaš rad da izgleda na TV-u. Ostale komponente su stvar vašeg izbora i neće bitnije uticati na krajnji rezultat ali mogu uticati na komfor pri radu.

Polu-profesionalni sistem
– srednja cena konfiguracije (predlog iz leta 2006. godine):
 1. Procesor - Intel Pentium 4 PD-3.0 BOX – 945
 2. Matična ploča - MSI 945 NEO2-F (ili ploča nekog drugog proizvođača ali da je u pitanju Intelov čipset 945 ili 955 ili noviji)
 3. Hard disk - Sistemski disk od 80GB ili više u SATA II izvedbi (bilo kog proizvođača)
 4. Hard disk - SATA II, 400GB ili više (bilo kog proizvođača)
 5. Flopi disk - 3,5” (bilo kog proizvođača)
 6. DVD snimač - NEC ND-4550A (ili bilo kog drugog proizvođača
 7. Grafička karta - Radeon X700 256 MB ili nVidia 6200 (bilo kog proizvođača)
 8. Memorija - DDR2 533, 1GB (raspoređenih u dva modula od 512 MB)
 9. Tastatura - Logitech Keyboard Internet PRO ili bolja
 10. Miš - Logitech, S96 ii bolji
 11. Kućište - Chieftec DH-01W-U-350
 12. Monitor 19” -  LCD koji radi 1280x1024
 13. Hlađenje - 8cm ventilatori za hlađenje hard diska, grafičke kartice i izvlačenje toplote iz kućišta
E, ovo je već dosta bolja konfiguracija (i dosta skuplja). Intelova platforma je i dalje baza za računar ali sad sa dosta novijim čipsetom sa oznakom 945 i predposlednjom generacijom procesora koji će dosta doprineti baš u radu sa videom. Primećujete da u ovoj konfiguraciji postoje dva hard diska. Prvi-sistemski na kome se nalazi operativni sistem, potreban aplikativni softver i dokumenti koji ne moraju biti povezani sa videom. Drugi disk je posvećen isključivo videu. Ovakva podela omogućava mnogo brži i komforniji rad a ukoliko se slučajno desi neki problem mnogo je lakše oporaviti sistem i nastaviti sa radom. 1GB memorije (sada u DDR2 pakovanju) je ustvari minimum kada se koriste Intelovi procesori sa “Dual Core” jezgrom. Ovo povećanje ćete i te kako osetiti u realnom radu kada je startovano više aplikacija. Kako su miš i tastatura elementi računari sa kojima smo stalno u dodiru trebalo bi da su kvalitetni. Primerci koje sam uzeo su samo malo skuplji od nekih bezimenih modela koji se nude uz najjeftinije konfiguracije a pružaju nemerljivo bolji osećaj u radu. Uobičajena početnička greška je zanemarivanje važnosti dobrog kućišta. Prva stvar je dobro napajanuje koje će će sve vreme isporučivati matičnoj ploči i diskovima “dobru” struju što je od ključne važnosti za stabilan rad računara. Druga stvar je u dobrom rasporedu elemenata koji se stavljaju u kućište. Hard disk koji je lako hladiti običnim ventilatorom koji se stavi u za to predviđeno ležište sigurno je bolje rešenje od neke improvizacije. Ovo kućište ima i pametno naprevljen i lako dostupan prednji panel sa izvodima za usb, firewire i zvuk. Uobičajena početnička greška broj 2 je zanemarivanje važnosti dobrog monitora. Dobar monitor je onaj koji daje dobru sliku u rezoluciji u kojoj najčešće radimo a pri osvežavanju od najmanje 75 Hz ako je u pitanju LCD, odnosno od najmanje 85 Hz ukoliko je u pitanju klasični monitor sa katodnom cevi.

Profesionalna sistem – najskuplja konfiguracija (predlog iz leta 2006. godine):
 1. Procesor - Intel Pentium 4 Core Duo 2, 2.4 BOX – E660
 2. Matična ploča - Asus P5B 965 (ili ploča nekog drugog proizvođača ali da je u pitanju Intelov čipset 965 ili noviji)
 3. Sistemski disk - od 300GB ili više u SATA II izvedbi (bilo kog proizvođača)
 4. Hard disk 2 - identična SATA II diska od 400GB ili više (bilo kog proizvođača) uvezanih u RAID
 5. Flopi disk 3,5” - (bilo kog proizvođača)
 6. DVD snimač - NEC ND-4550A (ili bilo kog drugog proizvođača
 7. Grafička karta - Radeon X1300 256 MB ili nVidia 7300 (bilo kog proizvođača)
 8. Memorija - DDR2 533, 4GB (raspoređenih u četiri modula od 1 GB)
 9. Tastatura - Logitech Keyboard Internet PRO
 10.  Miš - Logitech, S96
 11. Kućište - Chieftec LBX-02B-B-B-400
 12. Monitori - 2 uparena monitora od 20” LCD
 13. Hlađenje - 8cm ventilatori za hlađenje hard diska, grafičke kartice i izvlačenje toplote iz kućišta

O ovoj konfiguraciji nema puno šta da se priča. Najnovija generacija procesora koja odlično radi. Rezultati će verovatno biti još i bolji kada video softveri budu optimizovani za ove procesore. Sistemski hard je dovoljno velik za sve poslove a posvećeni video hard diskovi su u ovom slučaju vezani u RAID sistem čime postižu skoro duplu brzinu i na taj način omogućavaju istovremeni rad sa 5 video stream-ova istovremeno. Memorija od 4GB je možda preterana za standardan način rada ali ako radite ozbiljne stvari (a od mašine ovakvog kalibra se to i očekuje) radićete lako pa čak i ako se upustite u montažu High Definition Video materijala. Kućište je opremljeno sa 400W napajanjem koje može da isporuči kvalitetnu struju do svih uređaja. Monitori predstavljaju specifičnost. Iako je 1600x1200 tačaka i više nego dovoljno za 99% poslova, ozbiljni video ne spada u tih 99%. Uparivanjem 2 dobra monitora dobija se površina od 3200x1200 tačaka koja zadovaljava stvarno sve. Vremensku liniju je moguće dovoljno razvući tako da možete da radite na detalju a da istovremeno iz vida ne izgubite celinu. U ovakvom sistemu koji proizvodi ogromne količine toplote posebno obratite pažnju na hlađenje. Ovde važi pravilo bolje više nego manje. Ako izaberete kvalitetne ventilatore, jedan više ili manje neće puno povećati buku ali će smanjiti temperaturu unutar kućišta za 5-6 stepeni što uopšte nije malo. Iako je ovde izvršena prilično oštra podela moguće je naravno šetati neke komponente sistema iz jednog u drugi. Time će se sistem poboljšati ili oslabiti ali važno je reći da za dobar sisem potrebno napraviti dobar balans svih komponenata da bi se dobio najbolji odnos cena-kvalitet.

Napomena! Na kraju ovog poglavlja možete naći i preporučene prodavce računara i opreme za digitalni video.
 

Dodaj komentar

Antifungal agents itraconazole, ketoconazole original the Olmesartan is usually an angiotensin II receptor antagonist here see. Speak to your doctor in case you experience warning signs of low blood pressure level for example dizziness, lightheadedness, fainting, flushing, headache, or perhaps a rapid pulse or heartbeat medication cialis.
argaiv1575


Bezbedonosni kod
Osveži

pretraga
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi