WEB DESIGN SOFTWARE
for creating templates for JOOMLA
and themes for WORDPRESS


ctd_sign_transparency_215

Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...
Početna Video Digitalni video na druge načine Digitalna postprodukcija

Digitalna postprodukcija


Digitalna postprodukcija je termin koji označava dodavanje raznih specijalnih efekata putem računara na već postojeći a vrlo često i već monitirani materijal. Firma Adobe ima u svojoj paleti programa i izvrsni After Effects. To je sa cenom od 2000 € relativno (ipak samo profesionalcima) dostupan softverski alat. Šta tačno rade ovakvi programi ? Najlakše je objasniti rad ovih programa na nekom primeru. Recimo da se pravi naučno fantastični film. U jednoj sceni svemirski brod doleće sa horizonta kojim dominira crveno sunce, brod je oštećen i prilikom leta iz jednog njegovog dela šikljaju dim i varnice. Pošto je ovakav scenario lako moguć da bude napisan trebalo bi da bude i izvodljiv. Prvi deo scene sa crvenim suncem je jednostavan. Snimićemo kamerom sunce i u After Effects-u pomoću alata za kolornu korekciju postaviti crvene filtere i sunce je crveno. Svemirski brod možemo da napravimo kao maketu (dominantan način rada do 1993 godine) ili još mnogo fleksibilnije rešenje bi bilo da ga napravimo u nekom programu za 3D animaciju. U tom istom programu za 3D animaciju napravimo da se svemirski brod kreće kako je zamislio režiser ali tako da je sve sem broda neka jednolična kontrasna boja (kompjuterska simulacija standardnog ”blue screen” efekta). Opet se vratimo u After Effects i postavimo sloj sa brodom iznad sloja sa suncem a onda koristeći takozvani ”alfa kanal” odstranimo onu jednoličnu kontrasnu boju tako da na celom sloju ostane samo svemirski brod a ispod njega vidimo sunce (ovakav postupak se naziva kompozing što ustvari znači da se od dva ili više video sloja komponuje finalna slika a da se viškovi odstranju koristeći alfa kanale ili neki drugi postupak). Koristeći istu strategiju u nekom 3D programu napravimo čestice dima i varnice i postavim njihove slojeve preko sloja sa svemirskim brodom a onda i njihovu pozadinu odstranimo u After Effects-u koristeći njihove ”alfa kanale”. Kad smo dobili otprilike ono što je trebalo možemo da poradimo malo i na kvalitetu slike, da zamutimo dalje delove neba, da dim obojimo nekom drugačijom bojom ili da dodamo munje koje paraju nebo.... i sve to pomoću alata za digitalnu postprodukciju.Na slici se vidi izgled radnog ekrana prilikom rada u programu Adobe After Effects 5.5. Svi video slojevi mogu da se aktiviraju ili deaktiviraju nezavisno jedni od drugih. Pored komplikovanih stvari program je idealan za efektne natpise i često se koristi za izradu reklama ili čak i uvodnih špica za filmove.

Polazeći od običaja da u ovoj knjizi uvek ponudim i neko besplatno rešenje za postavljeni problem, bojim se da ću ovog puta morati da vas razočaram. Postoji nekoliko dobrih programskih rešenja za posao digitalne video postprodukcije ali sva zahtevaju da za njih odvojite popriličnu sumu novca. Doduše postoji open source projekat pod imenom Jahshaka. Sa ovim programom se možete upoznati (i skinuti) sa sajta koji se nalazi na adresi http://www.jahshaka.org. Program se može pokrenuti ali sa njim raditi? Ne baš. Iako se nalazi u verziji 2 ovaj program je totalno nedovršen i vapi za doradom. Autori obećavaju da će od verzije 3 sve to biti OK. Ostaje nam da verujemo i da se nadamo jer sam program deluje prilično interesantno.

Poslednje ažurirano (četvrtak, 21 maj 2009 00:48)

 

Dodaj komentar


Bezbedonosni kod
Osveži

pretraga
GTranslate
Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi

safewell kasa cilingir

safewell kasa

budget kasa

oto cilingir

etiler cilingir