WEB DESIGN SOFTWARE
for creating templates for JOOMLA
and themes for WORDPRESS


ctd_sign_transparency_215

Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom
  Do sada ste već prošli par vežbi koje su Vam dale osećaj šta sve može da se učini pomoću Photoshopa. A sada evo recepta za koji me pitaju gde god…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Prilikom pravljenja fotomontaže mora se paziti na sve. Pored dobrog opsecanja objekata koji se umeću u kompoziciju bitno je paziti na položaj senke, odsjaje i na nešto što…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Prilikom fotografisanja objekata koji su velikih dimenzija ili pak objekata koji su nam blizu dolazi do deformacija njihovog izgleda na fotografiji. Ove deformacije su posledica nesafršenosti objektiva pomoću…
  Opširnije...
Početna Video Digitalni video na druge načine

Digitalni video na druge načine

Digitalna postprodukcija


Digitalna postprodukcija je termin koji označava dodavanje raznih specijalnih efekata putem računara na već postojeći a vrlo često i već monitirani materijal. Firma Adobe ima u svojoj paleti programa i izvrsni After Effects. To je sa cenom od 2000 € relativno (ipak samo profesionalcima) dostupan softverski alat. Šta tačno rade ovakvi programi ? Najlakše je objasniti rad ovih programa na nekom primeru. Recimo da se pravi naučno fantastični film. U jednoj sceni svemirski brod doleće sa horizonta kojim dominira crveno sunce, brod je oštećen i prilikom leta iz jednog njegovog dela šikljaju dim i varnice. Pošto je ovakav scenario lako moguć da bude napisan trebalo bi da bude i izvodljiv. Prvi deo scene sa crvenim suncem je jednostavan. Snimićemo kamerom sunce i u After Effects-u pomoću alata za kolornu korekciju postaviti crvene filtere i sunce je crveno. Svemirski brod možemo da napravimo kao maketu (dominantan način rada do 1993 godine) ili još mnogo fleksibilnije rešenje bi bilo da ga napravimo u nekom programu za 3D animaciju. U tom istom programu za 3D animaciju napravimo da se svemirski brod kreće kako je zamislio režiser ali tako da je sve sem broda neka jednolična kontrasna boja (kompjuterska simulacija standardnog ”blue screen” efekta). Opet se vratimo u After Effects i postavimo sloj sa brodom iznad sloja sa suncem a onda koristeći takozvani ”alfa kanal” odstranimo onu jednoličnu kontrasnu boju tako da na celom sloju ostane samo svemirski brod a ispod njega vidimo sunce (ovakav postupak se naziva kompozing što ustvari znači da se od dva ili više video sloja komponuje finalna slika a da se viškovi odstranju koristeći alfa kanale ili neki drugi postupak). Koristeći istu strategiju u nekom 3D programu napravimo čestice dima i varnice i postavim njihove slojeve preko sloja sa svemirskim brodom a onda i njihovu pozadinu odstranimo u After Effects-u koristeći njihove ”alfa kanale”. Kad smo dobili otprilike ono što je trebalo možemo da poradimo malo i na kvalitetu slike, da zamutimo dalje delove neba, da dim obojimo nekom drugačijom bojom ili da dodamo munje koje paraju nebo.... i sve to pomoću alata za digitalnu postprodukciju.Na slici se vidi izgled radnog ekrana prilikom rada u programu Adobe After Effects 5.5. Svi video slojevi mogu da se aktiviraju ili deaktiviraju nezavisno jedni od drugih. Pored komplikovanih stvari program je idealan za efektne natpise i često se koristi za izradu reklama ili čak i uvodnih špica za filmove.

Polazeći od običaja da u ovoj knjizi uvek ponudim i neko besplatno rešenje za postavljeni problem, bojim se da ću ovog puta morati da vas razočaram. Postoji nekoliko dobrih programskih rešenja za posao digitalne video postprodukcije ali sva zahtevaju da za njih odvojite popriličnu sumu novca. Doduše postoji open source projekat pod imenom Jahshaka. Sa ovim programom se možete upoznati (i skinuti) sa sajta koji se nalazi na adresi http://www.jahshaka.org. Program se može pokrenuti ali sa njim raditi? Ne baš. Iako se nalazi u verziji 2 ovaj program je totalno nedovršen i vapi za doradom. Autori obećavaju da će od verzije 3 sve to biti OK. Ostaje nam da verujemo i da se nadamo jer sam program deluje prilično interesantno.

Poslednje ažurirano (četvrtak, 21 maj 2009 00:48)

 

2D / Vektorska animacija


U zadnjih nekoliko godina vektorska animacija je doživela pravi procvat. Glavni razlog za to je eksplozija interneta koji se uveliko oslanja na vektorsku animaciju i to uglavnom urađenog u Adobe Flash animacionom programu (eng. flash animation), jer je internet hendikepiran malom širinom informacionog propusnog opsega koji nije tako velik problem kad se prenosi tekst ali praktički onemogućujući faktor za prenos “živog video” signala u realnom vremenu. Zbog toga vektorske animacije koje imaju mnogo manje informacija od “živog video” signala predstavljaju logično rešenje za internet sve dok se drastično ne poveća propusna moć globalne internet infrastukturne mreže. Drugi jak razlog za pojačanu upotrebu vektorske animacije su mulimedijalne prezentacije koje se prave takoddje u flash-u ili u kombinaciji sa nekim drugim standardom. Vodeći softverski paketi za vektorsku animaciju su proizvod firme Macromedia. (Tokom 2006. godine Macromediju je kupio Adobe pa ćete odsad umesto Macromedia Flash i Macromedia Director nailazati na alate sa imenom Adobe Flash i Adobe Director, čisto da ne bude zabune). Adobe Flash i Adobe Director predstavljaju glavne alate dizajnerima vektorskih animacija. Glavni razlog koji izdvaja ove alate od ostalih leži u tome da su oni postavili standard pa ih svi internet čitači lako i pravilno čitaju. Po statistici iz 2006. godine preko64% ima plug in za Shockwave format (koji je izlazni format za internet iz Adobe Director-a) a čak 89% korisnika ima integrisan plug in u svom web browser-u za Flash. Pored činjenice da se mogu praviti lepe i atraktivne animacije glavni adut ovakvih programa je mogućnost izrade interaktivnih sadržaja. Mogućnost aktivnog učestvovanja prilikom pregledavanja neke internet stranice ili multimedijalne prezentacije je esencijalna razlika u odnosu na bilo koji tip animacije koja je “takva kakva je” bez mogućnosti ikakvog sudelovanja onog ko gleda tu animaciju. Postoji i vektorska 3D grafika koja je verovatna budućnost ne samo interneta i kompjuterskih igara nego i čitavih virtuelnih svetova koji se nalaze u izgradnji i samo čekaju da telekomunikacione kompanije poboljšaju svoje infrastrukture pa da krenu u eksploataciju.

Na slici se vidi izgled radne površine prilikom rada na jednom projektu u Adobe Flash-u.

Na prvi pogled vektorska animacija i nije u direktnoj vezi sa „živim“ videom. Međutim kako je granica između videa i drugih forma vizuelnog prezentovanja u koju spada i vektorska animacija sve tanja i sve češće dolazi do mešanja raznih formi, potrebno je znati kako ove razne forme pomiriti ili pretvoriti iz jednog u drugi oblik. Zato ćete u delu knjige posvećenom receptima naići na čitavu gomilu recepata koji se bave „prebacivanjem“ iz jednog u neki drugi oblik videa.

Poslednje ažurirano (subota, 09 maj 2009 01:09)

 

3D animacijaIskren da budem nisam znao da li da poglavlje od 3D animaciji stavim u ovu knjigu. Poglavlje o 3D animaciju zapravo predstavlja samo najosnovniji uvid o tome šta je zapravo 3D i šta se pod ovim pojmom podrazumeva. Obično ljudi koji se interesuju za digitalni video imaju i interesovanje za 3D pa sam rešio da im malo pomognem. Ukoliko vaše interesovanje ne uključuje 3D slobodno možete da preskočite ovo poglavlje.

3D animacija (skraćenica od trodimenzionalne animacije) je animacija koja se odvija u sve tri dimenzije i objekat intersovanja možemo da rotiramo oko sve tri ose. 3D animacija je napravila novu revoluciju u filmskoj i video revoluciji. Film Jurassic Park Stivena Spilberga je u svom scenariju imao jako puno scena za koje je bilo potrebno raditi specijalne efekte. Ispostavilo se da ti specijalni efekti predstavljaju kreiranje čitavog jednog sveta od pre nekoliko miliona godina uključujući i stvorenja koja su tada vladala Zemljom – dinosauruse. Kad je Spilberg određivao ko će da radi specijalne efekte pozvao je sve najbolje ljude koji su postojali u filmskoj industriji. U trenutku kad je trebalo da se radi film niko još nije znao da li će biti u stanju da naprave prava fotorealistična stvorenja od pre par miliona godina. Jedna ekipa je pristupila problemu na stari način koristeći “go motion” tehniku gde se napravi model-lutka koji se snima sličicu po sličicu, a između svakog pomeranja se snimi po jedna sličica. Druga ekipa se upustila u do tada neviđenu avanturu. Napravili su objekte u računaru i onda ih animirali. Rezultat koji su postigli je iznenadio i njih same. Kad je Spilberg doneo odluku da se ceo film radi uz pomoć računara to je predstavljalo prekretnicu u čitavoj filmskoj industriji.


 

Kako se pravi 3D kompjuterska animacija ?Na ovako pitanje ne postoji jednostavan odgovor. Proces izrade 3D animacije je dugorajan i radi se u nekoliko faza:
 • pisanje scenarija
 • crtanje story board-a koji zamenjuje knjigu snimanja koja postoji kod igranog filma
 • crtanje objekata
 • modelovanje 3D objekta ( u zavisnosti od namene objekat može da se kreira direktno u računaru ili da se prethodno napravi u glini ili nekom drugom vajarskom materijalu)
 • pravljenje tekstura (teksture su slike koje se «lepe» na objekat i na taj način «glume» kožu objektu)
 • poziconiranje tekstura na objekat
 • postavljanje objekata na scenu
 • dodeljivanje složene infrastrukture objektu ako je potrebno ( eng bones – kosti, dodeljuju se objektu ukoliko je potrebno da objekat radi komplikovane pokrete)
 • nameštanje jednostavnog kretanja objekata u sceni (transformacije kretanja po sve tri ose, transformacije rotacije po sve tri ose i transformacije skaliranja zapremine po sve tri ose)
 • postavljanje osvetljenja scene
 • postavljanje kamere u scenu
 • dodeljivanje materijala objektu (recimo da smo napravili stolicu, dodeli joj teksturu koja izgleda kao drvo, i obasjali je svetlom. Ukoliko nismo podesili karakteristike materijala stolica će biti neuverljiva. Dakle potrebno joj dodati atribute drveta, način na koji drvo odbija svetlost, koliko ima odsjaja, hrapavost nepoliranog dela drveta....)
 • dodavanje kompleksnog kretanja objekata (upotreba skeletnih sistema, ili upotreba matematičkih formula koje menjaju oblik u toku vremena, morfing objekata itd)
 • dodavanje sistema čestica (eng. particles-čestice) za simuliranje prirodnih pojava kao što su vatra, voda, dim ili magla
 • određivanje globalnih parametara za senčenje
 • određivanje parametara pojedinačnih objekata za senčenje
 • određivanje mesta na kojem će biti snimljena animacija
 • određivanje formata, veličine pojedinačne slike i načina kompresije u kojem će biti snimljena animacija
 • puštanje probne animacije u manjoj rezoluciji
 • ispravljanje grešaka u animaciji i ponovno puštanje probnih animacija dok se ne dobije ispravna animacija u manjoj rezoluciji
 • puštanje finalnog renderinga za dobijanje krajnjeg oblika animacije
 • ukoliko je potrebno finalni rendering se može dalje nadograđivati primenom kompozinga ili neke druge tehnike

I pored ogromnog broja koraka potrebnih da se dobije kvalitetan proizvod tj. 3D animacija neophodna je primena još mnogih tehnika i saradnja sa programima za montažu i digitalnu postprodukciju.Na slici se vidi klasičan (tzv. 4 prozora) izgled jednog od najboljih programa za 3D animaciju pod imenom Maya. Primer pokazuje kako modelar gradi objekat u ovom slučaju stolarski čekić.Na gornjoj slici se vidi izgled programa LightWave prilikom izrade animacije. Standardni izgled “4 prozora” ovde je zamenjen jednim velikim prozorom da bi animator mogao da vidi što više detalja koji mu omogućavaju pokretanje objekta na sceni.


Kompletna produkcija jednog filma, tv spota ili reklame postala je vrlo komplikovana i zahteva jako dobru saradnju puno ljudi. Scenarista treba da osmisli i napiše dobar scenario, režiser treba da tekst koji je dobio od scenariste pretoči u film. Pored sveg svog znanja potrebna mu je pomoć glumaca, snimatelja, ljudi koji se brinu o osvetljenju, tonskih snimatelja, šminkera da pomenem samo one koje se brinu o kreativnom delu filma. Kad se sve ovo dobro ukomponuje moguće je napraviti dobar film. Pravi problemi nastaju kad se na sve ovo doda i čitava armija ljudi koja se bavi kompjuterskom animacijom. Tu su crtači storyboarda, crtači likova, crtači pozadine, maketari, vajari, modelari, animatori, dizajneri, teksturisti, programeri za specijalne efekte, montažeri, dizajneri za postprodukciju...

Da bi svi ovi ljudi radili potrebno im je obezbediti i kvalitetan alat. Uglavnom se taj alat poistovećuje sa računarima i specijalističkim programima. Računari su uglavnom ono nešto što se zove – radna stanica. Moćna mašina nakrcana memorijom, diskovima uz specijalizovanu grafičku karticu uz koju vizuelazacija velikog broja poligona ne predstavlja problem. Uz svaku radnu stanicu nalaze se i specijalna pomagala. Crtači i dizajneri imaju velike table za crtanje koje su osetljive na intezitet dodira i pomoću njih može da se veoma kvalitetno imitira pravo “slikanje” temperama, sprejevima, ugljem ili nekim drugim sredstvima. Modelari imaju mehaničko-optičke uređaje pomoću koji lako mogu da prenose oblik koji su im napravili vajari. Animatori pored miša i tastature imaju i dodatne kontrolne uređaje pomoću kojih je lakše kontrolisati objekte na ekranu ili čak čitava odela koja kad se obuku na glumca prenose informacije o pokretu do računara koji onda to prosleđuje do već napravljenog objekta koji “imitira” čovekove pokrete. Svi ti računari su povezani u jednu jedinstvenu mrežu da bi učesnici u pravljenju filma mogli da razmenjuju informacije i da tako nastavljaju sa poslom gde je njihov prethodnik stao. Pošto su svi ti poslovi izuzetno zahtevni za računare, radnim stanicama pomažu i takozvani serveri. To su kompjuteri izuzetno velikih performansi. Često imaju po nekoliko desetina procesora koji paralelno rade isti posao da bi ga što više ubrzali. Najčešći posao takvih servera je rendering. Rendering ili senčenje je veoma vremenski zahtevan posao pa se dešava da firme naprave i rendering farme. Rendering farma je soba u kojoj se nalazi puno računara koji rade isti posao, renderuju ceo film, sličicu po sličicu (1 sekunda filma se sastoji od 24 sličice, što znači da za jedan sat treba izrendati 86400 sličica, a svaka sličica može da se renderuje i po više desetina sati na jednom serveru).

Kad sve ovo znate verovatno se pitate pa zašto sam to i pominjao. Pa, eto, 3D može da se radi i na mnogo nižem nivou, sa mnogo manje para i vremena a da rezultati opet budu lepi i korisni u našoj sopstvenoj produkciji. 3D animirana špica ili čak samo slova mogu doprineti da video produkcija bude bolja i lepša i da to vaš rad izdvaja od konkurencije.

Poslednje ažurirano (četvrtak, 21 maj 2009 00:48)

 

Koji programi se koriste u produkciji ?


Najbolji program za 3D animaciju ne postoji, jer svi vrhunski proizvodi imaju svoje jače i slabije strane ali postoje i velike razlike u ceni tih softverskih paketa. Kako razvrstati programe za 3D animaciju ?

Podela se može izvršiti po:
 • ceni softverskog paketa
 • osnovnim mogućnostima
 • specijalnim funkcijama
 • mogućnošću nadogradnje sa još nekim delovima od istog proizvođača
 • broju do sada prodatih licenci
 • zahtevnosti programa za nekim dodatnim hardverom

   
Maya

Alias je firma koja je dugo vremena radila samo za čuvene Silicon Graphics radne stanice pod Irix operativnim sistemom. Od 1998 godine konačno svoju seriju alata za modelovanje i animacija «spušta» i na PC platformu pod operativnim sistemom Windows NT/2000. Cena koja je bila oko 17000 američkih dolara je spuštena za osnovnu (i dalje vrlo jaku) verziju na 1700 dolara. Paket u sebi sadrži i izuzetno moćne specijalne alate za simuliranje dinamike mekih tela, krzna, dima, vatre, vode itd. Verovatno najmoćniji alat koji trenutno postoji na tržištu.


Softimage XSI

Velika svetska kompanija AVID koja ima čitav spektar proizvoda namenjenih za produkciju i digitalnu postprodukciju ima u svojoj ponudi i Softimage XSI 3. Cena osnovnog paketa je 9200 € a sve dodatne opcije se moraju posebno dokupiti. Program postoji više od deset godina na različitim platformama. Mnogi svetski hitovi deo svoje popularnosti duguju i ovom programskom paketu koji je dobro odradio svoj posao. Program je čuven po svojim naprednim opcijama za nelinearno editovanje animacije (ovo nije program za montažu).


3D Studio Max

Omiljeni paket domaćih autora. Najprodavaniji softver za animaciju na svetu. Do sada je prodato preko 130000 licenci. Dokaz njegovog kvaliteta je i povećanje cene kod poslednje verzije koja sada iznosi skoro 4000 dolara. Obilje literature, velika dugotrajnost na tržištu, jaka firma koja stoji iza njega (Discreet), stalno dodavanje novih opcija na ionako dobar proizvod kao i gomile doadatnih plug-in softvera koje pišu nezavisni proizvođači čine kao jakim igračem na svetskom tržištu.


LightWave

Newtek je firma koja je odgovorna za razvoj LightWave-a. Ovo je bio logičan izbor za sve studije koji su imali razne platforme u svojoj produkciji. Ovo je softver koji nije tako “našminkan” kao ostali koju su pomenuti u tekstu ali nudi jako puno. Računa se da je to kompletan program koji za oko 2500 dolara daje sve. Odlične modeling mogućnosti, dobre animatorske alatke i fin, prirodan izgled kod renderinga. Iako je učestvovao i u filmskoj produkciji uglavnom se koristi za kraće forme kao što su TV reklame.Postoji još čitav niz paketa koji se bave 3D animacijom. Neki su vrlo jeftini a neki spadaju u srednju klasu po ceni. Ti paketi su namenjeni početnicima u 3D svetu ili ljudima koji zarad svog posla povremeno moraju da odrade nešto i u 3D.


Blender

Zadnji program koji ću ovde pomenuti je Blender. Najneverovatnija stvar kod ovog programa je njegova cena koja iznosi tačno 0€. Da, dobro ste pročitali ovaj program je apsolutno besplatan. Zanimljiva je i priča kako je on nastao a zatim se iz komercijalnih programa “preselio” u open source vode. Program je odličan, nudi odlične alate po najboljoj ceni, veliki broj ljudi radi na njegovom razvoju ali pod dosta usmerenim vođstvom čoveka koji je doneo ovaj program na svet – Tona Roosendaala.
Poslednje ažurirano (sreda, 17 jun 2009 10:53)

 
pretraga
GTranslate
Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi

safewell kasa cilingir

safewell kasa

budget kasa

oto cilingir

etiler cilingir