WEB DESIGN SOFTWARE
for creating templates for JOOMLA
and themes for WORDPRESS


ctd_sign_transparency_215

Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Fotografije za lična dokumenta su idealna dopunska primena digitalne mini laboratorije i digitalnog fotoaparata u kombinaciji. Fotografišete osobu, ubacite karticu u čitač, pustite Frontier-u da izradi fotografiju koja…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom
  Do sada ste već prošli par vežbi koje su Vam dale osećaj šta sve može da se učini pomoću Photoshopa. A sada evo recepta za koji me pitaju gde god…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Prilikom fotografisanja objekata koji su velikih dimenzija ili pak objekata koji su nam blizu dolazi do deformacija njihovog izgleda na fotografiji. Ove deformacije su posledica nesafršenosti objektiva pomoću…
  Opširnije...
Početna Fotografija Uvod u rad Priprema fajlova za štampanje na digitalnom foto printeru

Priprema fajlova za štampanje na digitalnom foto printeru


Da biste dobili onakvu fotografiju kakvu očekujete morate se malo potruditi i dobro pripremiti fajl koji će postati fotografija.
 • rezolucija mora biti 300 dpi
 • veličina slike (u centimetrima) treba da odgovara standardnim fotografskim veličinama papira (pre nego što napravite fajl, upitajte laborante kolika je zaista veličina fotografije) tako npr. Uobičajena "mala fotografija"  ima nazivnu veličinu 9x13 cm a ustvarnosti je velika 8,9x12,7 cm, što kada se radi u rezoluciji 300 dpi iznosi tačno 1500x1051 predstavljeno u tačkama (pixelima)
 • fajl mora biti u RGB modu (pazite na ovo jer ako pripremite fajl u CMYK formatu koji se inače koristi u štamparskoj tehnologiji rezultati su nepredvidivo loši)
 • format mora biti neki od bitmap formata ( u laboratorijama najviše vole kad im donesete jpg fajlove ali primiće i bmp, psd ili tif). Ukoliko donesete fajl uradjen u CorelDraw, Illustrator ili nekom drugom vektorskom formatu sva je prilika da nećete dobiti fotografije.

Da bi vam bilo jasnije o čemu se to radi pokazaćemo na jednom primeru.
Želimo da napravimo standardnu fotografiju formata "9x13". Pošto smo se raspitali u laboratoriji dobili smo odgovor da Fuji Frontier  (primer važi za ovaj model digitalne mašine a za druge modele ćete samo malo prilagoditi vrednosti za Width i Height)  fotografiju "9x13" u stvari radi kao 12,7 x 8,9 cm. Dakle idemo na File – New a zatim popunjavamo podatke kao na datoj slici. Width je 12.7 cm, Height 8.9 cm, resolution je 300 pixels/inch (300 dpi) i sve to u RGB modu. Sada kada ste formirali rezoluciju, veličinu i mod, potrebno je posle napravljene fotografije taj fajl snimiti kao npr. JPG.

Česta diskusija koja se vodi medju ljudima koji donose fajlove na izradu je potrebna veličina za "dobru" fotografiju. Ovde je glavni problem subjektivnost, jer ono što je nekom dobar za drugog može biti neprihvatljivo loš kvalitet. Bez pretenzija da izmišljam nešto revolucionarno izvršio sam par testova. Ljudi koji su bili uzorak su profesionalni fotografi pa predpostavljam da "dobar kvalitet" za njih da će odgovarati i za druge manje zahtevne klijente. Fotografija veličine 13x18 cm u sirovom BMP formatu zauzima 9.8 MB. Fotografija iste veličine u JPG formatu sa maksimalnim kvalitetom zauzima 4,1 MB. Razlike u vizuelnom izgledu su golim okom nevidljive i ako vam je potreban visok kvalitet a ograničeni ste mestom ovo je definitivan favorit prilikom izbora formata. Ako ste u problemu sa mestom možete u obzir uzeti i kombinaciju JPG format sa visokim kvalitetom koja zauzima oko 600 KB a fotka je i dalje vrlo uverljiva. Ostale varijante JPG formata sa većom kompresijom koriste se samo za zaista amaterske primene gde je potrebno imati samo neku vrstu vizuelne informacije a kvalitet je na zadnjem mestu prioriteta.

alt
 

Dodaj komentar


Bezbedonosni kod
Osveži

pretraga
GTranslate
Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi

safewell kasa cilingir

safewell kasa

budget kasa

oto cilingir

etiler cilingir