WEB DESIGN SOFTWARE
for creating templates for JOOMLA
and themes for WORDPRESS


ctd_sign_transparency_215

Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Prilikom prezentacije ove knjige dok je još bila samo u elektronskoj formi često su mi postavljali pitanje:”Kako si uspeo da prikažeš izgled ekrana”? Postoje i specijalni programi za…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Fotografije za lična dokumenta su idealna dopunska primena digitalne mini laboratorije i digitalnog fotoaparata u kombinaciji. Fotografišete osobu, ubacite karticu u čitač, pustite Frontier-u da izradi fotografiju koja…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom
  • Prvo odredite veličinu slike. U našem slučaju to će biti standardni mali format 12,7x8,9 cm u 300 dpi. Dakle, idemo na file - new i upišete definisane vrednosti.
  • Zatim…
  Opširnije...
Početna Fotografija Uvod u rad Blagi prelaz iz jedne u neku drugu boju – GRADIENT

Blagi prelaz iz jedne u neku drugu boju – GRADIENT


Gradijent (ili ferlauf kako često kažu ljudi iz štamparske struke) je mekani prelaz iz jedne u neku drugu boju. U tom prelazu mogu učestvovati i više od dve boje a u pojedinim slučajevima koristi se i trik u kom jedan deo prelaza sadrži i komponentu providnosti. Da bi napravili prelaz koristimo alatku Gradient. Na slici vidite gde se alatka Gradient nalazi na paleti alata, takodje slika prikazuje i jedan običan gradient od zelene ka beloj boji.


alt

Gradient je jednostovan alat ali se pomoću njega mogu dobiti dobri efekti. Recimo višestruki prelaz. Ukoliko želimo da napravimo prelaz između tri boje ( u našem slučaju u pitanju su plava, bela i crvena) moraćemo da to uradimo ručno:
 • Kliknemo na alatku gradient
 • u promenjivoj Options liniji (ispod Image i  menija) će se pojaviti trenutno aktivni gradient
 • levim dugmetom miša kliknete na taj gradient (gradient u gornjoj liniji a ispod Image i Layers menija)
 • pojaviće se nešto slično kao na slici ispod
 • pošto želimo da napravimo novi gradient, dobro bi bilo da ga imenujemo. U polje Name upišete: Plavo, Belo, Crveno.
 • Gradient Type treba da bude na Solid (jer želimo da boje budu ”pune” a ne ”tačkaste” što se dobija korištenjem opcije Noise).

   
alt

 • Smothness treba da bude 100 (opcija smothness predstavlja «glatkoću» prelaza. Što je broj veći prelaz je glađi).
 • Sada treba da izaberete boju koje će biti prva u prelazu. To se radi tako što levim dugmetom dvaput kliknete  na levi pokazivač ispod gradijentalne linije. Otvara se dijalog Color Picker u kome treba da izaberete plavu boju.
 • Sada treba da odredimo koja će boja biti krajnja u gradientu. To se radi tako što levim dugmetom dvaput kliknemo na desni pokazivač ispod gradijentalne linije. Otvara se dijalog Color Picker u kome treba da izaberete crvenu boju.
 • Za srednju boju u prelazu se mora napraviti pokazivač. To se radi tako što se ispod gradijentalne linije levim dugmetom klikne na mestu na kome želite da bude pokazivač. Kad se pokazivač pojavi ispod gradijentalne linije možete ga i pomerati. Location je opcija pomoću koje vidite na kom procentu se nalazi pokazivač i tako možete da ga precizno postavite. Izaberite belu boju kao srednju boju u prelazu a pokazivač postavite tačno na sredinu.
 • kliknite na OK
 • Prethodnim postupkom je napravljen blagi prelaz između plave, bele i crvene boje

Photoshop nudi nekoliko pet geometrijskih modela gradijenta. Tih pet modela je predstavljeno sa ikonicama koje se nalaze u gornjoj liniji sa ostalim opcijama za gradijente a ispod menija Filter.


alt


Najjednostavniji i najčešće korišten prelaz je jednostavna geometrijska forma koja se zove “Linear Gradient” što u prevodu znači linijski gradijent, i to je prva ikonica sa leve strane.
 • Izaberite “Linear Gradient” i levim dugmetom kliknite pri vrhu platna a zatim još uvek držeći levo dugme povucite miša i kliknite negde dole pri dnu platna. Na ovaj način dobili smo dugačak, blagi prelaz između ovih boja. Dužina prelaza je određena dužinom linije koju povlačite kada kreirate gradient. Naravno moguće je napraviti i gradiente sa mnogo više prelaza, sa više boja i sa transparentnim delovima


alt

“Linear Gradient” sa tri boje


alt


gradijent sastavljen od žute,ljubičaste, oranž i plave boje postavljen u obliku dijamantskog gradijenta.Najjednostavniji i najčešće korišten prelaz je jednostavna geometrijska forma koja se zove «Linear Gradient» što u prevodu znači linijski gradijent, i to je prva ikonica sa leve strane.
 • Izaberite «Linear Gradient» i levim dugmetom kliknite pri vrhu platna a zatim još uvek držeći levo dugme povucite miša i kliknite negde dole pri dnu platna. Na ovaj način dobili smo dugačak, blagi prelaz između ovih boja. Dužina prelaza je određena dužinom linije koju povlačite kada kreirate gradient. Naravno moguće je napraviti i gradiente sa mnogo više prelaza, sa više boja i sa transparentnim delovima

Recimo, na slici 5 vidimo gradijent sastavljen od žute,ljubičaste, oranž i plave boje postavljen u obliku dijamantskog gradijenta.


 

Dodaj komentar


Bezbedonosni kod
Osveži

pretraga
GTranslate
Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi