WEB DESIGN SOFTWARE
for creating templates for JOOMLA
and themes for WORDPRESS


ctd_sign_transparency_215

Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Prilikom fotografisanja objekata koji su velikih dimenzija ili pak objekata koji su nam blizu dolazi do deformacija njihovog izgleda na fotografiji. Ove deformacije su posledica nesafršenosti objektiva pomoću…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Prilikom prezentacije ove knjige dok je još bila samo u elektronskoj formi često su mi postavljali pitanje:”Kako si uspeo da prikažeš izgled ekrana”? Postoje i specijalni programi za…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom
  Do sada ste već prošli par vežbi koje su Vam dale osećaj šta sve može da se učini pomoću Photoshopa. A sada evo recepta za koji me pitaju gde god…
  Opširnije...
Početna Fotografija Priručnik za vlasnike foto radnji - potrebni uslovi Šta je potrebno od hardvera i softvera u foto laboratoriji?

Šta je potrebno od hardvera i softvera u digitalnoj foto laboratoriji?


( jednom rečju, računara i dodatne računarske opreme)

Kao prvo moram da dam jedno upozorenje. Koliko god se to nama ne sviđalo vreme piratskog softvera odlazi u zaborav. Cena pravog legalnog softvera nije 300 dinara pa koliko stane na cd već je zaista paprena. Upravo zbog te visoke cene treba uzimati samo ono što je potrebno od softvera. Bez obzira koja je namena računara osnovni softver u digitalnoj foto radnji je uvek Microsoft-ov operativni sistem Windows 2000 sa servis pack dodatkom najmanje treće generacije. Postoji nekoliko vrsta poslova koje treba da obavlja računar u ovakvoj radnji:
 • Frontend računar ili kako se u literaturi zove FDI. Ovaj računar povezuje Frontier sa ostatkom kompjuterske mreže. FDI je obavezan deo ukoliko želimo da Frontier koristimo kao digitalni foto printer.
 • Ploter Station (računar koji pokreće ploter)
 • Work Station (računar koji služi kao radna stanica)
 • Digital Printing Centar ili kako se u literaturi zove DPC. Ovaj računar koriste mušterije u digitalnim foto radnjama da same pripreme fotografije za štampu.

U zavisnosti od predviđenog posla u studiju može postojati i više radnih stanica ili čak i više FDI stanica. Uobičajeno je da se na sistemima sa jednom radnom stanicom skener postavi na PloterStation a sa sistemima sa dve ili više radnih stanica da se skener postavi na neku od radnih stanica. To sve naravno pada u vodu ako je radnja vrši tipično fotografske usluge kada se bezpogovorno skener priključuje na FDI stanicu pa na taj način omogućava jednostavno "fotokopiranje" fotografija.

Radna stanica (WorkStation) treba da ima instaliran sledeći softver:
 • operativni sistem Windows 2000
 • Adobe Photoshop CS
 • ACD See ili neki drugi pregledač slika (Irfan View ili Xview)
 • Tootal Comander ili neki drugi fajl menadžer
 • Fontove sa našim znakovima
 • Nero Burning ili neki drugi program za snimanje cd-a
 • ako je skener instaliran na radnoj stanici onda treba tu dodati i softver za skeniranje (u slučaju Epsona 1680 to je odlični AI od LaserSoft-a)
 • jedna radna stanica treba da ima i neki anti virusni softver
 • jedna radna stanica treba da ima internet Firewall (Zone Alarm na primer)


PloterStation pored nabrojanog softvera za radnu stanicu treba da ima i:
 • drajvere za ploter
 • Corel Suite 12 (ovo je jako dobar paket u kojem pored CorelDraw-a koji će biti od neprocenjive važnosti za rad postoji još dosta drugih programa, fontova, clipartova i raznih sličica)

FDI (Frontend računar) pored nabrojanog softvera za radnu stanicu treba da ima i:
 • Fuji Film paket softvera Data Writing Software sa oznakom "C4 & C5".

Softver koji je nabrojan je potreban i dovoljan. Sve što treba za kvalitetan rad nalazi se na tom spisku. Cena svakog softverskog paketa data je tabeli.

Redni broj Naziv softverskog paketa Cena
1 Digital Image Writing C4 i C5 1250 €
2 B1 Variety Print Service Software 920 €
3 Windows 2000 Profesional (Workstation) 140 €
4 Adobe Photoshop CS 625 €
5 Corel Suite 12 415 €
6 ACD See * 68 €
7 Total Commander** 30.5 €
8 Nero Burning Dolazi sa određenim CD snimačima
9 Silver Fast AI Dolazi sa skenerom Epson 1680
10 Fontovi od besplatnih do preskupih
11 Norton Anti Virus 22 €
12 Zone Alarm Besplatan u osnovnoj verziji


* ACD See – je softver koji pripada klasi pregledača slika ali ima i opcije za konvertovanje u razne formate, jednostavnije kolorne korekcije i još što šta. Mana ovog softvera je cena. Ukoliko želite možete koristiti i alternativna rešenja. Kombinacija programa IrfanView i Xview koji su besplatni uradiće skoro isti posao kao ACD See.
** Total Commander (ranije se zvao Windows Commander) - je softver koji pripada klasi fajl menadžera ali to je pravi pravcati komandni centar za rad sa fajlovima. Ne postoji pravi besplatan pandan za ovo čudo od softvera ali verovatno ćete biti zadovoljni sa Turbo Navigatorom koji poseduje dobar deo arsenala Total Comandera a najlepše je to što je potpuno besplatan.
Od računara preporučujem kombinaciju od četiri računara gde postoji jedan Frontend, dve radne stanice i jedan PloterStation.
Od dodatnih stvari potreban je:
- skener Epson 1680 PRO (VAŽNO !, dodatak PRO u imenu označava da skener ima i dodatni modul za skeniranje negativa i slajdova što će biti bitno ako radite sa profesionalcima ili štampate velike fotografije na ploteru. Uz transparentni modul dobijaju se i držači za negative ili slajdove veličine 35mm kao i za veličine 4,5x6 cm, 9x13 cm i 13x18 cm)
- eksterni modem
- 8 portni Switch
mrežni kablovi
UPS za svaki računar ( UPS je engleska skraćenica za neprekidno napajanje i mada nije neophodan za rad računara praksa je pokazala da dobar UPS može veoma kvalitetno da kompenzuje variranje napona sa kojima naša elektrodistribucija ima velikih problema naročito u zimskom periodu).
 

Dodaj komentar


Bezbedonosni kod
Osveži

pretraga
GTranslate
Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi

safewell kasa cilingir

safewell kasa

budget kasa

oto cilingir

etiler cilingir