WEB DESIGN SOFTWARE
for creating templates for JOOMLA
and themes for WORDPRESS


ctd_sign_transparency_215

Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...
Početna Fotografija Priručnik za vlasnike foto radnji - potrebni uslovi Organizacija fajlova

Organizacija fajlova


Svaka uspešna foto laboratorija ima puno posla. Puno posla znači i puno radnih naloga, nepodignutih fotografija, velikih formata, dokumenata i još mnogo toga. Da bi klijent mogao da dobije svoje fotografije u laboratoriji mora postojati red. Mora se znati gde šta stoji da bi radnik na pultu mogao lako i brzo da pronađe traženi nalog. Slično ovome i digitalna foto laboratorija ima svoje zakonitosti i svoj red. Pored klasičnog odlaganja već urađenih fotografija u za to predviđena mesta mora postojati i određen način rada sa fajlovima. Recept je jednostavan i samo ga se treba pridržavati:
  • Prva particija diska je za sistemske fajlove i programe i na njoj ne treba snimati ništa od poslova.
  • Druga particija je radna. Na ovu particiju se snimaju svi urađeni poslovi.

Druga particija ima sledeće foldere:
  • Radni
  • dokumenta
  • vizitke
  • zalihe

Imena foldera su jasna sama po sebi ali i njima treba malo dodatne organizacije.

U folderu Radni treba praviti podfoldere po mesecima. Recimo Januar1-15, januar16-31, februar1-15, februar16-28 itd. Znači da svaki mesec delimo na dva dela da bi se lakše mogli snaći a onda u tim folderima pravimo podfoldere koji nose prezimena sa naloga, npr Bošković, Petrović, itd.

Dokumenta
je folder koji ima podelu po mesecima a onda po danima, dakle  u direktorijumu Maj postoji još 31 podfolder sa nazivima 1sreda, 2četvrtak itd. Ta podela je potrebna jer mnogi ljudi znaju da su se slikali u četrvtak a ne znaju koji je bio datum ili baš obrnuto a da ne biste morali previše da tražite ovo je najpraktičnije rešenje.

Vizitke je folder koji nije vremenski zavisan i to zato što ako danas napravite sto vizitki neko će ih potrošiti za mesec a neko za 90 dana. Kada klijent potroši vizitke doći će po novu količinu. Tada ćete jednostavno pregladati folder vizitke i stvar je rešena. Važna napomena za vizitke. Ukoliko ste vi ti koji ste pravili vizitke obavezno sačuvajte i originalni PSD fajl jer će često biti potrebno promeniti neku malu sitnicu kao što je boj telefona a bez PSD-a će to biti malo teže.

Zalihe su folder koji će sa vremenom rasti i samim tim imaćete više koristi od njega. Šta treba imati u folderu zalihe. Pozadine, cveće, zalaske sunca, lepe fotografije životinja, automobile, pejsaže a to je tek početak. Što je veći fond fotografija to više posla možete da obavite za manje vremena.
Ukoliko laboratorija radi i velike formate na ploteru onda je najbolje da sve što se “pušta” na ploteru bude na Ploter Station-u i to u folderu Ploter i u odgovarajućem podfolderu sa imenom meseca.

Posle izvesnog vremena diskovi će se napuniti podacima i počeće da usporavaju. Da se to ne bi dogodilo treba redovno održavati higijenu hard diska i brisati sve nepotrebne fajlove. Sve ono što trenutno nije potrenbo ali može da zatreba kasnije nemojte obrisati već snimite na CD. CD mediji su idealni za skladištenje velikih količina podataka a uz to su i vrlo jeftini. Danas su DVD snimači postali vrlo dostupni cenom a podigli su nivo brzine i pouzdanosti tako da su možda još bolje rešenje za snimanje velikih bekap sesija.
 

Dodaj komentar


Bezbedonosni kod
Osveži

pretraga
GTranslate
Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi

safewell kasa cilingir

safewell kasa

budget kasa

oto cilingir

etiler cilingir