WEB DESIGN SOFTWARE
for creating templates for JOOMLA
and themes for WORDPRESS


ctd_sign_transparency_215

Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...
Početna Fotografija Priručnik za vlasnike foto radnji - potrebni uslovi FDI stanica

FDI stanica


Ovo je najvažniji računar u digitalnoj fotolaboratoriji. Preko ovog računara vrši se povezivanje sa Frontier-om. Posao ovog računara je da:

 • učita fajlove sa nekog medija koji je doneo klijent i da ih pošalje na frontier koji će da ih odštampa i napravi fotografije
 •  primi fajlove koje mu šalje frontier i da ih kao skenirane negative snimi na CD (ili neki drugi medijum)
 • često se koristi i kao računar koji će da "glumi" fotokopir za fotografije, tj da skenira fotografiju koju zatim opet šalje do Frontier-a

Moj recept za ovakav računar je sledeći:
 • dobro kućište, dovoljno veliko sa dodatnom ventilacijom koja će da hladi sve vitalne komponente sistema a posebno procesor i hard diskove. Preporučujem kućišta firme Chieftec.
 • kvalitetno, sertifikovano napajanje koje konstantno isporučuje dovoljno energije svim elementima sistema. Preporučujem napajanja firme Chieftec.
 • Intel procesor. U toku dugogišnjeg rada se ipak ustanovilo da svi proizvođači opreme svoje sisteme testiraju upravo sa intelovim procesorima pa iako smatram da su AMD procesori jednako kvalitetan proizvod ipak savetujem da se koristi Intel. Procesor nemora da bude trenutno najbrži koji postoji ali treba da ima FSB od 800 MHz.
 • matična ploča proverenog kvaliteta, brza i stabilna. Ne mora da imamo sve moguće džidža bidže koje se trenutno nalaze na tržištu ali mora da radi pouzdano. Zato je preporuka da se uzme matična ploča koju je potpisao ili Abit ili Asus. Uvek uzmite apsolutno najbolju ploču koja postoji.
 • memorijski moduli najboljeg kvaliteta koji postoji. Obavezno koristite paran broj modula jer time uključuje dvokanalni memorijski protok prema matičnoj ploči. Moja preporuka su Transcend moduli iz serije Life Time Waranty i sa najbržim protokom koji se nudi
 • serije Life Time Waranty i sa najbržim protokom koji se nudi
 • hard diskovi kapaciteta većeg od 80 GB. Diskove ne vezujem u RAID iako to svi kompjuteraši vole da rade. Razlozi za izbegavanje RAID-a su jednostavni. Kad nešto krene naopako (nisam rekao AKO već KAD) sa jednim diskom krenuće deset puta komplikovanije ako se on nalazi u RAID-u, a to znači da nikakav telefonski poziv u trajanju od petnastak minuta neće stvari dovesti u normalu već ćete morati da čekate da dođe vrlo iskusan serviser a i onda je pitanje koliko će oporavak trajati i da li ćete doći do svojih podataka. Za diskove je prilično teško dati neku super preporuku ali recimo Maxtor disk sa 8 MB keša koji rade na 7200 obrtaja u minuti vezani sa pločom preko Seral Ata interfejsa.
 • SCSI Plextor snimač. Ovde nema zamene i drugih mogućnosti, jednostavno FujiFilm je to tako napravio da samo Plextor može da radi u kombinaciji sa njihovim programom
 • Adaptec SCSI host adapter. I ovde važi kao i za Plextor-a, FujiFilm je explicitno naglasio da samo sa ovakvim adapterom radi njihov softver.
 • Čitač memorijskih kartica treba da može da čita sve kartice koje se nalaze na tržištu i da bude povezan sa računarom uz pomoć brze USB 2.0 veze
 • drugi optički uređaj treba da bude DVD čitač a kako je finansijska razlika mala čak je i preporučljivo da to bude kombo uređaj (dakle uređaj koji može da čita DVD a može da čita i snima na CD)
 • grafička karta koja je kod drugih sistema od primarnog značaja ovde je malo u drugom planu. Bitno je da ima kvalitetan, oštar prikaz na ekranu i da su boje ujednačene. Tako nešto će zadovoljiti svaka kvalitetnije kartica sa ATI Radeon 9200 ili čipom. Sve što je iznad toga je lepo ali praktički nekorisno i predstavlja davanje novca za nešto što nije potrebno.
 • Monitor sa katodnom cevi i dijagonalom od 19”. Katodna cev treba da bude trinitron tipa što znači da koristite monitore tipa Sony ili Samsung serije "NF". LCD monitori su lepši, tanji.zauzimaju manje mesta i bili bi skoro idealni da mogu da ostvare realan prikaz boja, pošto to nije slučaj odmah ih izbacite iz razmišljanja.
 • UPS treba da ima snagu od najmanje 625 VA. Koristite samo dobre proizvođače. Najjednostavniji test za ups je isključivanje napajanja iz naponske mreže. Dobar ups će dati zvučni signal da je dovod struje do njega prekinut ali računar če nastaviti da radi bez problema. Što je veći kapacitet ups-a vreme koje računar može da radi je duže ali to ne treba da bude presudno prilikom izbora ups-a.
 • ostale komponente sistema kao što su miš, tastatura, dodatni ventilatori, flopi disk, mrežna karta i ostalo treba da su dobri i pouzdani ali nemam nekih specijalnih preporuka.

Kao što ste primetili nisam nigde naveo tačne oznake i modele već samo proizvođače, i to one vrhunske koji postoje dugo i imaju najviši rejting. Kompjuterska industrija je trenutno najbrža industrija koja postoji tako da za tri meseca od pisanja ovog teksta moguće da ništa što bi sada naveo ne bi bilo optimalno rešenje za Vaš sistem.
 

Dodaj komentar


Bezbedonosni kod
Osveži

pretraga
GTranslate
Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi

safewell kasa cilingir

safewell kasa

budget kasa

oto cilingir

etiler cilingir