WEB DESIGN SOFTWARE
for creating templates for JOOMLA
and themes for WORDPRESS


ctd_sign_transparency_215

Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...
Početna Fotografija Manipulacije sa bojama Sepija (tonirane) fotografije

Sepija (tonirane) fotografije


Kad Vam u radnju uđu mušterije koje pokušavaju da objasne kakve bi fotografije želeli a objašnjanje ide otprilike ovako:”Pa znate, onako treba da budu kao da su stare ali mi hoćemo da se fotografišemo sada, ali...” Samo klimnite glavom i pritom na licu treba da imate osmeh jer znate da njima treba fotografija urađena u sepia tehnici, a posle ovog malog recepta imaćete snažno oružje u pripremi takvih fotografija.

alt

Originalna fotografija. Fotografisano je sa klasičnim analognim aparatom a onda skenirano pomoću Frontier-a. Negativ je skeniran kao BMP a zatim konvertovan u JPG sa 100% kvalitetom.


alt

“Sepija” fotografija dobijena primenom standardne akcije. Učitajte kolornu fotografiju koju želite da “pretvorite” u sepiju.Ukoliko već nije, otvorite paletu sa akcijama (kombinacija tastera ALT+F9). Kliknite na plavi trouglić ispred “Default Actions”. U listi sa akcijama pronađite Sepia Toning (layers) i kliknite na natpis. Sada Vam ostaje samo da kliknete na trouglić koji je adekvantan dugmetu


alt

“Play” na kasetofonu. Akcija će se izvršiti a Vi ćete dobiti fotografiju “obučenu” u sepia boji. Ovaj način je vrlo jednostavan a daje relativno dobre rezultate. U slučaju da ste voljni da za bolju sepiju malo više eksperimentišete, možete da se poigrate i sa parametrima koji čine sepiju. A to su naravno: crno-bela baza, boja za toniranje, zasićenost i osvetljenje. Sve to možete pratiti u daljem toku recepta.

alt

Prilikom izvršenja “Sepia Toning” akcije, Photoshop stvara dva nova layera iznad postojećeg kolornog. Prvi layer je desaturisana verzija kolornog layera i na njemu možete popraviti kontrast pomoću komande Brightness/Contrast ili još bolje pomoću komande Levels. Skroz gornji layer je takozvani “Adjustment layer”. Njegova funkcija je da na neki način podesi layer ispod sebe. U ovom slučaju podešavanje se vrši pomoću komande Hue/Saturation.

alt

Hue - označava boju koja vrši toniranje. Ovde ne postoji neka “prava” brojčana vrednost već je sve vrlo subjektivno. Lično, najviše volim bogatu, toplu, braon sepiju pa tako i biram parametar Hue.
Saturation - označava zasićenost bojom. Ukoliko je jednak 50 onda je to “normalno” zasićenje, ako je 100 onda je slika vrlo zasićena bojom (ovo Vam verovatno nikad neće trebati) a ukoliko je 0 onda je izvučen sav kolorit iz fotografije. Dobri parametri za sepiju su od 20 do 35 u zavisnosti kakav je kontrast na crno beloj bazi.
Lightness - je parametar koji “osvetljava” fotografiju. Ako je ste dobro podesili kontrast nećete imati potrebe za podešavanjem ovog parametra.

Moji omiljeni parametri:
 • Hue - 25,
 • Saturation - 30,
 • Lightness - 0.
Rezultat je topla, bogata, braon sepija.

Još jedan način za postizanje sepija fotografije je korištenje DUO tonova. Ovaj način je možda malo pipav za početnike ali kad jedanput otkrijete parametre koji Vam odgovaraju ostatak posla je dečija igra.
 • Učitajte fotografiju u boji.
 • Pređite u mod sa sivim nijansama Image - Mode - Grayscale. (Da bi se koristio DUO ton mod fotogfotografija prethodno mora biti prebačena u Greyscale mod).
 • Posle svake promene moda uvek doterajte Level-e jer se zbog drugačijih boja na slici poremete odnosi najtamnije i najsvetljije tačke.
 • Image - Mode - Duotone. Pomoću ove komande izabrali ste DUO ton mod. Samo ime kaže mod sa dve boje. U opcijama se nalaze i modovi sa 3 i četiri boje.
 • Vi izaberite Tritone ( mod sa tri boje) i postavite parametre kao na slici.
alt

Boje (ako je cilj kvalitetna sepija) uvek treba postavljati nekim logičnim redosledom od najtamnije (crne) pa do najsvetlije. Najsvetlija nijansa boje je bela, pa nije potrebno stavljati belu boju kao jednu od izabranih. Da bi ste dobili predstavu kakav ste miks boja napravili u donjem desnom uglu postoji gradijentalna linija koja odražava trenutno mešanje boja. Ako ste skoro zadovljni sa dobijenom mešavinom boja ali biste ipak da promenite uticaj neke boje to je najlakše uraditi pomoću krivih koje određuju intezitet uticaja boje na krajnju mešavinu.

alt

Krive rade kao i svuda u okviru Photoshop-a. Dakle ako postavite tačku na krivoj i povučete na dole smanjujete uticaj te boje i obrnuto povlačenjem krive na gore povećavate uticaj te boje u mešavini. Lepa mogućnost je naravno snimanje i kasnije učitavanje kombinacija boja koje ste napravili. U slučaju da bi želeli da probate neke od već predefinisnih boja kliknite na dugme Load i izaberite neku od ponuđenih kombinacija. Ukoliko ste “švrljali” po disku pa Vam se po pritisku na dugme Load ne prikazuju kombinacije boja možete ih pronaći u folderu: Program Files- Adobe - Photoshop CS - Presets - Duotones. Ove kombinacije boja imaju ekstenziju “ADO” i tako ih i snimajte.

Finalni rezultat ovog rada je sepija fotografija sa dobrim kontrastom i doteranim nijansama.

alt

Za kraj par saveta:
 • Prilikom bilo kakve promene moda uvek pogledajte da li su Level-i dobro podešeni.
 • Ukoliko nađete dobru kombinaciju boja obavezno je snimite pa je tako možete koristiti i kasnije a nećete morati da lupate glavu sa izborom boja.
 • Fotografije koje treba da izgledaju staro ili kao da su snimane uz upotrebu klasičnog aparata i crno belog filma treba malo “obogatiti” sa simulacijom “zrna” koje postoji na crno belom filmu. Tako nešto je najlakše uraditi pomoću Filter - Noise - Add Noise. Prevod engleski reči “noise” bi bio “buka”. Ovaj filter će dodati slučajno raspoređen šum po celoj fotografiji i na taj način ćete izbeći sterilan “digitalan” izgled iako ste možda koristili digitalni fotoaparat.
 • Ukoliko dodajete Noise, koristite male vrednosti. Ako Vam se čini da bi trebalo da bude više šuma radije par puta ponovite Noise efekat sa malim vrednostima nego da ste jednostavno odmah stavili veliku vrednost parametra Noise.

Poslednje ažurirano (petak, 24 jul 2009 02:31)

 

Dodaj komentar


Bezbedonosni kod
Osveži

pretraga
GTranslate
Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi

safewell kasa cilingir

safewell kasa

budget kasa

oto cilingir

etiler cilingir