WEB DESIGN SOFTWARE
for creating templates for JOOMLA
and themes for WORDPRESS


ctd_sign_transparency_215

Digitalna foto mašina

Fuji Frontier 350

Fuji_Frontier350

Cena: 14.000€
Detaljnije informacije su ovde.

Zainteresovani mogu
poslati ponude ovde

Ako ste prevideli...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom
  • Prvo odredite veličinu slike. U našem slučaju to će biti standardni mali format 12,7x8,9 cm u 300 dpi. Dakle, idemo na file - new i upišete definisane vrednosti.
  • Zatim…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Često ćete imati priliku da fotografišete ljude za dokumenta ili maturantske fotografije a da nose naočare. Bez obzira kako dobro postavili bliceve uvek ćete imati refleks od blica…
  Opširnije...
 • Fotografija >> Manipulacije oblikom

  Prilikom pravljenja fotomontaže mora se paziti na sve. Pored dobrog opsecanja objekata koji se umeću u kompoziciju bitno je paziti na položaj senke, odsjaje i na nešto što…
  Opširnije...
Početna Fotografija Manipulacije sa bojama Crno bela, sepija, tonirana - fotografija na različite načine

Crno bela, sepija, tonirana - fotografija na različite načine


Od kad je digitalna fotografija stupila na scenu mnoge stvari su se okrenule naglavce. Fotografi koji nikad nisu radili crno bele fotografije su odjednom počeli da ih rade. Šta je razlog toj pojavi? Mogli bi reći da je to jednostavnost. Fotografisanje izvršimo pomoću klasičnog fotoaparata i koristeći kolor film, skeniramo negativ i imamo u igri sve opcije. Kolorna, crno bela ili sepia (neki ovakve fotografije zovu i tonirana) fotografija. Ako koristimo digitalni aparat još smo i uštedeli vreme i novac za skeniranje. No, tu nastaje jedan mali problem. Gomila fotografa prilikom prvih nekoliko eksperimenta ipak odustane od crno bele fotografije. Razlog je skoro neverovatan. Fotografije nisu dobre! I pored te silne nove tehnike ljudi su nezadovoljni. Fotografije nemaju dobar i lep kontrast, zrno je ili premalo ili preveliko a glavno je da fotografije nemaju onaj karakterističan izgled crno bele fotografije koji je dosta teško opisati. Taj karakterističan izgled možemo da nazovemo i “šmek”. U sledećem receptu ćemo dati par uputa kako da povratite “šmek” vašim crno belim fotografijama.

alt

Originalna fotografija. Fotografisano je sa klasičnim analognim aparatom a onda skenirano pomoću Frontier-a. Negativ je skeniran kao BMP a zatim konvertovan u JPG sa 100% kvalitetom.


alt

Crno bela fotografija dobijena jednostavnom promenom moda pomoću komande Image - Mode - Grayscale. Nema dovoljno tvrdoće i kontrasta. Previše je “siva” sa ispranim nijansama.


alt

Posle promene moda u Grayscale naknadno je povećan kontrast pomoću komande levels. (Bez obzira što  su na originalnoj fotografiji level-i bili u redu. Promenom moda su se “poremetili”


alt

Crno bela fotografija dobijena oduzimanjem zasićenosti iz kolorne fotografije. Ovo se jednostavno može uraditi  pomoću komande Image - Adjustments - Desaturate (ili pomoću kombinacije tastera SHIFT+CTRL+U). Ali avaj,  opet to nije to! Nijanse isprane i bez kontrasta. O pravom crno belom “šmeku” nema ni govora.alt


E, ovo već liči na nešto. Doduše postupak je malo komplikovanij ali ipak ništa strašno.
 • Oduzmete boju pomoću komande Image - Adjustments - Desaturate
 • “Naštimate” kontrast pomoću komande Image - Adjustments -Levels
 • Pređite u LAB mod boja pomoću komande Image - Mode - Lab Color
 • Opet podesite kontrast pomoću komande Levels
 • Sada budite koncetrisani jer ide zanimljiv deo.
 • Prebacite se u paletu Chanels i tamo selektujte samo Lightness kanal.
alt
 • Selektujte ceo vidljivi prostor pomoću komande Edit - Copy (CTRL+C)
 • Otvorite novi dokument pomoću komande File - New (ili CTRL+N).
 • Edit - Paste (ili CTRL-V) će “nalepiti” prethodno zapamćenu sliku u novi prostor
 • Ostaje da se samo vratimo u RGB mod pomoću komande Image - Mode - RGB Color.
 • Fotografija je sa dobrim nijansama i odličnim kontrastom. Ovde imamo pravi crno beli “šmek”. Ukoliko želite da dodate i karakteristično “zrno” ostaje Vam da ispratite i sledeći recept.
 

Dodaj komentar


Bezbedonosni kod
Osveži

pretraga
GTranslate
Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
Anketa!
Na sajtu treba više
 
Rang po Alexi

safewell kasa cilingir

safewell kasa

budget kasa

oto cilingir

etiler cilingir